back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Β. Αποστολάκης: «Μεγάλο πρόβλημα, μονίμως, η Τουρκία, έχει τη δική της ατζέντα»

Διαβάστε επίσης

Μεγάλο πρόβλημα για τους σύμμαχους, χαρακτήρισε την Τουρκία, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο στη Νέα Υόρκη, ο ΥΕΘΑ , δήλωσε: «Ένα μεγάλο πρόβλημα, μονίμως, είναι η Τουρκία, η οποία έχει τη δική της ατζέντα, κινείται με τον δικό της τρόπο, δεν συνεργάζεται καλά ούτε με τους γείτονες ούτε με τους ιστορικά συμμάχους της. Είναι βέβαια μέσα στο ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε καθημερινά προβλήματα με τους Τούρκους. Όπως ξέρετε, δεν έχουν σταματήσει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα. Εμείς, σε καθημερινή βάση, ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις παραβιάσεις, δεν αφήνουμε καμία τέτοιου τύπου παραβίαση αναπάντητη. Ωστόσο, επειδή αυτό δημιουργεί μία ένταση και μία ανησυχία γενικότερα, προσπαθούμε, χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι έχουμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, δηλαδή ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εγώ με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, με τον οποίο ήμασταν από παλιά γνωστοί, γιατί και εκείνος ήταν Α/ΓΕΕΘΑ πριν αναλάβει Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να χαμηλώσει η ένταση, να σταματήσει αυτή η αίσθηση ανασφάλειας και συνεχούς έντασης».

Φαίνεται ότι, οι προσπάθειες που έγιναν κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, από τον ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, αλλά και από τον ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο και να ξεκινήσει η διαδικασία ενός εποικοδομητικού διαλόγου στα ελληνοτουρκικά, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η Τουρκία επιμένει σε μια αναθεωρητική και επιθετική συμπεριφορά, που εκδηλώνεται, είτε σε φραστικό επίπεδο με δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, είτε με την έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που καταγράφεται, με δεκάδες παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Και μάλιστα σήμερα το μεσημέρι, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν μια NAVTEX, που δεσμεύουν για ασκήσεις μια περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο, ανάμεσα σε Μύκονο, Νάξο, Πάτμο, Αμοργό και Ικαρία!

Ο Β. Αποστολάκης, συναντήθηκε, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, Jean-Pierre Lacroix. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τα οποία σχετίζονται με τη συνεισφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του Οργανισμού.

Ο ΥΕΘΑ μετέχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, σε επίπεδο ΥΠ.ΑΜ., με θέμα «οι Ειρηνευτικές Αποστολές, σε εμπόλεμες ζώνες», που είναι σε εξέλιξη στην Ν. Υόρκη.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα