back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανύπαρκτο το φιρμάνι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Διαβάστε επίσης

Νέα διάσταση στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο δίνουν οι έρευνες δύο Τούρκων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους Τούρκος επιστήμονες το φιρμάνι, το οποίο επικαλέστηκε ο λόρδος Έλγιν για να ακρωτηριάσει τον Παρθενώνα από τα γλυπτά είναι ανύπαρκτο.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Πρόεδρος του μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι :

«Απ ότι έχει προκύψει έως τώρα από τα βιβλία καταγραφής των φιρμανίων, αυτό που αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν υπάρχει. Το έγγραφο, το οποίο επιδεικνύεται ως φιρμάνι φέρει την υπογραφή του διοικητή της Κωνσταντινούπολης, του Καϊμακάμη, ο οποίος ήταν αναρμόδιος για να δώσει τέτοια εντολή. Εντολή για αφαίρεση ή μετακίνηση αρχαίων, όπως λένε οι Τούρκοι επιστήμονες, έδινε αποκλειστικά ο σουλτάνος».

«Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται φυσικά σημαίνει πάρα πολλά» δήλωσε ο κύριος Παντερμαλής προσθέτοντας ότι «άλλο πράγμα είναι να αμφισβητείς το φιρμάνι χωρίς να γνωρίζεις περισσότερα πράγματα και άλλο πράγμα οι ειδικοί των οθωμανικών αρχείων να βεβαιώνουν τη διαδικασία, η οποία έπρεπε να γίνει και η οποία δεν έγινε».

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα