12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δύο φάσεις διακρίνει ο Μακρόν στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”

Διαβάστε επίσης

Για δύο διαφορετικές φάσεις στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, συζητώντας εχθές με μαθητές στο πλαίσιο της εθνικής διαβούλευσης.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων στις 17 Νοεμβρίου είναι λίγες οι φορές που ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων των “κίτρινων γιλέκων”. Εχθές επιχείρησε να κάνει μία πιο πολιτική προσέγγιση των διαδηλώσεων, κατά την συζήτηση που είχε με μαθητές σχολείου.

Σε σχετική ερώτηση που του έκαναν οι μαθητές, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι διακρίνει δύο διαφορετικές φάσεις στη διάρκεια του κινήματος.

Η πρώτη φάση

Αρχικά, όπως είπε, ήταν άνθρωποι “που δεν τα έβγαζαν πέρα” λέγοντας “δεν ζούμε αρκετά καλά”. Αυτοί που πρέπει να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στην δουλειά τους και κατήγγειλαν ότι αυτό “κοστίζει όλο και πιο ακριβά” ενώ ζούσαν μακριά από τις μεγάλες πόλεις.

“Για τον λόγο αυτόν υπήρχαν πολλοί Γάλλοι που είπαν: Συμφωνούμε!”, πρόσθεσε ο Μακρόν. Εξήγησε ότι απέναντι σε αυτό το επιχείρημα, προσπάθησε να δώσει απάντηση ήδη από τον Δεκέμβριο “κάνοντας πράγματα για αυτό που ονομάζουμε την αγοραστική τους δύναμη”.

Η δεύτερη φάση

Στην συνέχεια, για τον Γάλλο πρόεδρο, ξεκίνησε μία δεύτερη φάση που δεν είχε σχέση με την πρώτη. “Ταραχοποιοί φόρεσαν ένα κίτρινο γιλέκο για να τα σπάσουν όλα”, είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτοί “δεν ενδιαφερόντουσαν αν κάτι έχει βελτιωθεί, ήθελαν μόνο να επιβάλουν το δικό τους”. Τους διαδηλωτές αυτούς χαρακτήρισε “ακραίους”, σημειώνοντας ότι “αυτά είναι τα κίτρινα γιλέκα που δεν μου αρέσουν”.

“Τίποτα δεν δικαιολογεί το να καταστρέφεις, να σπας, να επιτίθεσαι στην αστυνομία, να προσλάβεις”, υπογράμμισε.

“Οι ταραχοποιοί θα ήθελα να σταματήσουν αμέσως” αφού “ο στόχος τους δεν είναι ένας” και “πρέπει ο υπόλοιπος κόσμος να τους στηρίζει όλο και λιγότερο”, είπε κλείνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα