back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρύθμιση 120 δόσεων στην Εφορία για λίγους απαιτούν οι πιστωτές – Οι «κόφτες» για την υπαγωγή σε αυτήν

Διαβάστε επίσης

Σκληραίνουν τη στάση τους οι πιστωτές έναντι των προθέσεων της Κυβέρνησης για τη νομοθέτηση, το αργότερο μετά το Πάσχα, νέων ευνοικών ρυθμίσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πόσο ευρεία ή στενή, όσον αφορά τον αριθμό των οφειλετών, θα είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία θα εξαρτηθεί από τις ενστάσεις ή τις αντιρρήσεις που θα εγείρουν οι δανειστές στις συζητήσεις που θα έχουν από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στην εφορία οι θεσμοί έχουν ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να απευθύνεται σε περιορισμένο πλήθος οφειλετών και χρόνο εφαρμογής, για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής μέσω του taxis , το πολύ 3 μήνες . Μάλιστα προκειμένου η περίμετρος της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη σε αριθμό οφειλετών θα ζητηθούν από την Κυβέρνηση να θεσπίσει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μεταξύ των κριτηρίων θα περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Για να υπαχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων στην εφορία δεν θα πρέπει να έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ,ενώ η κινητή και ακίνητη περιουσία του(αφαιρουμένης της πρώτης κατοικίας ) να υπολείπεται κατά πολύ του ύψους τους χρέους του.

2) Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να είναι ανάλογα με αυτά που θα ισχύσουν για όσους δανειολήπτες υπαχθούν στο νέο νόμο Κατσέλη δηλαδή έως 12,500 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμο,έως 21.000 για έγγαμο ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μιας οικογένειας.

3) Πιθανόν η νέα ρύθμιση να προβλέπει λιγότερες από 120 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

4) Όσον αφορά το πλήθος των οφειλετών οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν να περιληφθούν μόνον όσοι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 10.000 ευρώ (περίπου 300.000 σε σύνολο 4 εκ.οφειλετών).Από την πλευρά της η Κυβέρνηση και προκειμένου να αποκομίσει προεκλογικά οφέλη επιδιώκει να υπαχθούν και τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

5)’Οσον αφορά τον αριθμό των δόσεων αυτός,κατά την Κυβέρνηση, θα συναρτάται με το ύψος του εισοδήματος του κάθε οφειλέτη αλλά και του ύψους της οφειλής καθώς η ελάχιστη δόση θα είναι 25-30 ευρώ.Ετσι οι έχοντες υψηλό εισόδημα θα τυγχάνουν λιγότερων δόσεων από ότι οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα,ενώ επίσης όσοι χρωστούν λίγα (μέχρι 500 ευρώ χρωστούν 2,2 εκ.οφειλέτες από τα 4 εκ) θα τους χορηγούνται και λιγότερες δόσεις αποπληρωμής για το χρέος τους.

6)Η ρύθμιση, εκτός του ότι θα προβλέπει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα περιλαμβάνει προς διευθέτηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν πιθανότατα μέχρι και στα τέλη του 2018, με την υποχρέωση όμως ότι εντός του 2019 οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες είναι ενήμεροι στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.Οσον αφορά τα κέρδη για όσους οφειλέτες υπαχθούν στη ρύθμιση ,εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής των χρεών, θα είναι και η διαγραφή έως 95% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα