back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία σε μέρος της πρότασης Μέι για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Οι βουλευτές στη Βρετανία θα κληθούν να ψηφίσουν αργότερα (16.30 ώρα Ελλάδος) όχι επί της Συμφωνίας, που απέρριψαν ήδη δύο φορές, αλλά επί ενός μέρους της. Θα κρίνουν τις ρυθμίσεις για το ιρλανδικό backstop, τον λογαριασμό του διαζυγίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Το κομμάτι των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμπεριληφθεί στην ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει μία νέα ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις σε αυτήν. Η Μέι, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αλλαγές στη συμφωνία, επέλεξε τη λύση του να σπάσει τη συμφωνία σε δύο κομμάτια, ώστε να κερδίσει περισσότερο χρόνο. Οι Εργατικοί ωστόσο είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν “ναι” στη σημερινή ψηφοφορία, επιμένοντας ότι πρέπει να τεθεί ολόκληρη η συμφωνία προς ψήφιση και όχι μόνο ένα μέρος της.

Η συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε στις 11.30 (ώρα Ελλάδος) και θα ολοκληρωθεί στις 16.00 με την τοποθέτηση της Πρωθυπουργού. Στις 16.30 αναμένεται η ψηφοφορία.

Η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει πως εάν εγκριθεί το πρώτο κομμάτι της Συμφωνίας, θα μπορέσει να εξασφαλίσει μία λίγο μεγαλύτερη παράταση από τους Ευρωπαίους, μεταθέτοντας την ημερομηνία εξόδου από τις 12 Απριλίου στις 22 Μαΐου. Εάν το πετύχει, το πιθανότερο είναι οι 27 να πουν το «ναι». Εάν αποτύχει το παιχνίδι θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και πάλι στο «γήπεδο» της Βουλής με τις ενδεικτικές ψηφοφορίες για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit ή ακόμη και για το εάν αυτό θα συμβεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα