back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός της Αγιάς Σοφιάς προανήγγειλε ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Αρχιτεκτονικές εργασίες στην Αγία Σοφία προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του το Σάββατο, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε εάν η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο ή τζαμί, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί αυτό.

«Η Αγιά Σοφιά κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγιά Σοφιά την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγιά Σοφιά βρίσκεται στο καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Γι’ αυτό, για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγιά Σοφιά πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στον χώρο. Γι’ αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα