back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αλγερία: Τέλος ο Μπουτεφλίκα – Ορίστηκε μεταβατική κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Προς παραίτηση οδεύει μέσα στην εβδομάδα ο επί 20 χρόνια πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σύμφωνα με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Μετά από ενάμιση μήνα διαδηλώσεων και εντάσεων, η χώρα δείχνει να γυρίζει σελίδα με μία νέα, μεταβατική κυβέρνηση.

Επικαλούμενος το άρθρο 102 του Συντάγματος που αναφέρεται σε αδυναμία του προέδρου να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ο Μπουτεφλίκα θα ανακοινώσει ίσως και αύριο την παραίτησή του, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ.

Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις διαρροές.

Διαδηλώσεις από τον Φεβρουάριο

Πρόεδρος από το 1999, ο Μπουτεφλίκα έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της βεβαρημένης του υγείας και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που τον έχει καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Αυτό ήταν που προκάλεσε και τις μεγάλες διαδηλώσεις με πολίτες να ζητούν την παραίτησή του και την μη συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές. Οι προεδρικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Απριλίου, αλλά ο πρόεδρος με διάγγελμά του πριν δέκα περίπου ημέρες, τις ανέβαλε επ’ αόριστον, με μία κίνηση που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις.

Το συγκεκριμένο άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος για λόγους μακροχρόνιας ή σοβαρής ασθένειας δεν δύναται να ασκήσει τα καθήκοντά του, το συνταγματικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει και να αποφασίσει την παύση της θητείας του.

Μεταβατική κυβέρνηση

Στο μεταξύ χθες βράδυ, ορίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Νουρεντίν Μπεντουί που ορκίστηκε πρωθυπουργός εν μέσω της κρίσης, στις 11 Μαρτίου. Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 27 μέλη εκ των οποίων μόνο 8 ανήκουν στην παλιά ομάδα του προέδρου.

Όπως φαίνεται, η νέα αυτή κυβέρνηση ήταν μία από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι για να μπει τέλος στην συνεχιζόμενη και έντονη κοινωνική αντίδραση κατά του Μπουτεφλίκα.

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε δηλώσεις του, ότι αυτή η “μεταβατική κυβέρνηση” δεν θα μείνει για πολύ στην εξουσία και θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα