back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενιαίο ΚΙΝΑΛ με ιδεολογικές τάσεις, συσπείρωση και … έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε επίσης

Ομνύουν στην ενότητα και τη συσπείρωση του ενιαίου-πλέον-φορέα στο Κίνημα Αλλαγής, εγκιβωτίζουν όμως το παλαιό (ΠΑΣΟΚ) ως ιστορική παρακαταθήκη και προωθητική δύναμη για το μέλλον. Η εμφατικά, επαναλαμβανόμενη φράση της Φώφης Γεννηματά όλο το προηγούμενο διάστημα, “ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, για να κάνει ο ενιαίος φορέας το μεγάλο βήμα μπροστά”, μοιάζει να αποτυπώθηκε στα στιγμιότυπα του διήμερου έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Στην πρώτη γραμμή, Πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι του Κινήματος, ιστορικά στελέχη, χειροκρότησαν αλλήλους, σε ένα συνέδριο ενότητας -κατά γενική ομολογία- το οποίο πιστώνεται στη Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με σχόλιο προβεβλημένου στελέχους.

Τους “ένωσε” ο Τσίπρας, αφυπνίζοντας το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ – Αυτόνομη η πορεία του ΚΙΝΑΛ

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο, παρά τον διακριτό τους πολιτικό λόγο, το κοινό σημείο αναφοράς στις ομιλίες και των τριών Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, κκ. Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλου, η αυστηρή κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ανάγκη αυτόνομης πορείας ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, κάτι που προέταξε στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεννηματά. Ο Κώστας Σημίτης τόνισε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας, συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, των ΑΝΕΛ, για να διαμορφώσει τους στόχους της κυβέρνησής του, αποσιώπησε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα υπέρογκα ελλείμματα και κατασυκοφάντησε όσους αντιμετώπισαν κριτικά την πολιτική του. Είναι ανάγκη σήμερα να συσπειρωθούμε στην προοδευτική, στη δημιουργική αριστερά”.Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: “Είμαστε όλοι μαζί, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, με τη μεγάλη ,ιστορικά, προσφορά στον τόπο και διερωτήθηκε “από πότε η δημοκρατία, η αριστερά, ο σοσιαλισμός επαγγέλονται το μίσος και το διχασμό; για να προσθέσει «με μεγάλη ευκολία, βαφτίζονται μέλη μιας κατ’ όνομα βεβαίως, προοδευτικής συμμαχίας, ο κ. Παυλόπουλος, αλλά και ο κ. Καμμένος, ο κ. Παπαγγελόπουλος». Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη οτι συντήρηση είναι η δεξιά, αλλά συντηρητική είναι και η πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Δριμύτερος όλων εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επανέλαβε ότι “η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη, όχι της ΝΔ που διεκδικεί με ανιστόρητη- όπως είπε- αλαζονεία την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που εγγυάται την εφαρμογή της μόνης υπεύθυνης και πραγματικά προοδευτικής εθνικής στρατηγικής. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Πρωθυπουργό «γραφικό μίμο» του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η άκομψη επιχείρηση διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ, απο πλευράς του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως απέδωσε υπέρ του Κινήματος Αλλαγής και όχι υπέρ της κυβέρνησης, κάτι που αποτυπώθηκε -σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη-τόσο σε δημοσκοπήσεις όσο και στην εικόνα συσπείρωσης που εισπράττουν στις ,ανά την Ελλάδα, περιοδείες. Το ένστικο της πολιτικής επιβίωσης, αφύπνισε το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, διαπέρασε όλη την ιεραρχία του Κινήματος απο τη βάση και τον αυξημένο αριθμό συνέδρων μέχρι τους μεγαλόσχημους της παράταξης, που φαίνεται να παραμέρισαν, ενδοοικογενειακές αντιπαλότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, χάριν του νέου φορέα. Πλέον θα έχει ενιαία πολιτική λειτουργία, θα φιλοξενεί ιδεολογικές τάσεις και ρεύματα αλλά θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων, που θα πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Από τα ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας Γεννηματά ήταν αυτή αναφορικά με το μετεκλογικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ.Αφού επέμεινε στην τακτική των ίσων αποστάσεων έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει και πιθανότατα να προλάβει οποιαδήποτε συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, φέρνοντας όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά προ των ευθυνών του και ενώπιον ενός νέου συνεδρίου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Έχουμε αυτόνομη πορεία. Λέμε ένα βροντερό ναι και ένα βροντερό όχι. Βροντερό ναι στην ήττα και καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση.Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο συνέδριο με την απόφαση αυτή, 4.500 σύνεδροι και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα . Οποιαδήποτε αλλαγή, θέσης, προυποθέτει απόφαση συνεδρίου, και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή. Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή.Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση”.Με άλλα λόγια, το ΚΙΝΑΛ, διεκδικεί την εκλογική του ισχυροποίηση, συζητώντας πάντα επί προγραμματικής βάσης, δυνητικά στο πλαίσιο διερευνητικής εντολής και αποκλείοντας κατά τα φαινόμενα το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ εφόσον αυτή προκριθεί αυτοδύναμη.

ΚΙΝΑΛ-Α. Παπανδρέου -Φρανς Τιμερμανς και …η συνάντηση με Τσίπρα

Η πολυαναμενόμενη παρουσία του υποψηφίου των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Φρ. Τίμερμανς στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, χθες και μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια απο τη γέννηση του Α. Παπανδρέου, προσέδωσε θεσμικό κύρος απο πλευράς ευρωσοσιαλιστών, εξέπεμψε μήνυμα ενότητας και ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες, που κορυφώθηκε υπό τους ήχους του εμβληματικού “Καλημέρα Ήλιε” του Μάνου Λοϊζου. Ολόκληρη σχεδόν η οικογένεια Παπανδρέου, ήταν εκεί, σε μια συμβολική κίνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου με τα παιδιά του όπως επίσης οι Αντρίκος και Νίκος Παπανδρέου. Ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε , όπως ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα αποτυπώνεται στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Την επίσκεψη Τίμερμανς στην Αθήνα, έσπευσε πάντως να επικοινωνήσει με τον δικό του τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου. Εν πρώτοις, αφορμή στάθηκε μια συνέντευξη του κ. Τίμερμανς στα ΝΕΑ, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την πρόθεση του να επιδιώξει συνεργασία με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτρέπει μέσω ανακοίνωσης την κ. Γεννηματά να την διαβάσει προσεκτικά. Η απάντηση ήρθε απο τον γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος δήλωσε: “Βεβαίως και να συνεργαστούμε με την Αριστερά στην Ευρώπη, αλλά ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν είναι αριστερά, όπως δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά οι ακροδεξιοί τυχοδιώκτες που έχει δίπλα του.” Κατά δεύτερον, αργά χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε συνάντηση για σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί του Φρανς Τίμερμανς με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ραντεβού, γνώριζε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ας μην μας διαφεύγει πάντως οτι ο κ. Τίμερμανς εκτός απο υποψήφιος ευρωσοσιαλιστής για την Κομισιόν κατέχει και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θόδωρος Παπαθεοδώρου:  Δεν υπάρχει ΚΙΝΑΛ χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά και χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ΚΙΝΑΛ

«Το ΚΙΝΑΛ στηρίζεται στο βασικό του κορμό, τον κυρίαρχο κορμό, στην κυρίαρχη ταυτότητά του την πολιτική που είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ΚΙΝΑΛ χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ΚΙΝΑΛ» ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής Αχαίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου τομέα Β΄ Αθήνων. «Παραμένει η κύρια αναφορά στη δημοκρατική παράταξη, ο κυρίαρχος πόλος το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, είναι μία μετεξέλιξη και συμπεριλαμβάνει και άλλες δυνάμεις πέρα από το ΠΑΣΟΚ έτσι όπως το ξέραμε ως κομματικό σχηματισμό. Δεν θα υπάρχει καμία δυσκολία στην ισορροπία . Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ είναι διαστάσεις οι οποίες ταυτίζονται με τον ΚΙΝΑΛ να έχει ένα κόσμο ο οποίος είναι ευρύτερος από το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το ξέραμε» κατέληξε.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα