back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Επιστροφή του Hermann Hesse

Διαβάστε επίσης

Το 1909, σε ηλικία 32 ετών,  ο  Έρμαν Έσσε, ο συγγραφέας που ήθελε να γίνει «ποιητής ή τίποτα απολύτως», ο δημιουργός του «Ντέμιαν»  και του «Λύκου της Στέπας»,   γράφει την «Επιστροφή»: ένα ειρωνικό, σαρκαστικό σχόλιο πάνω στη ζωή και τα ήθη της γερμανικής επαρχίας των τελών του 19ου αιώνα, με έμπνευση την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Καλβ της Βυρτεμβέργης.

Ο ήρωας της «Επιστροφής», ο Αύγουστος Σλότερμπεκ, εγκαταλείπει το χωριό του, το  Γκερμπερζάου, για να γνωρίσει τον κόσμο, όπως όλοι οι νέοι της εποχής. Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους, χωρίς πολύ σκέψη, χωρίς νοσταλγία, χωρίς σχέδιο, εγκαθίσταται επί τριάντα χρόνια στην Αμερική, την Αγγλία και τη Ρωσία.

Ο θάνατος της γυναίκας του και η κρίση της μέσης ηλικίας πυροδοτούν το νόστο για τον τόπο του που γίνεται αιφνιδίως η προσωπική του Εδέμ.

Πολύ γρήγορα οι αυταπάτες θα διαλυθούν,  καθώς πίσω από το φαινομενικά οικείο, η μικρή κοινωνία θα παραμείνει ξένη, κλειστή σε κάποιον που είναι ξένος πια στις συνήθειες και τη σκέψη, που δεν αποδέχεται τις δικές της ιεραρχικές δομές και αντιλήψεις.

Αφήνοντας να διαφανούν οι γκρίζες ζώνες του Γκερμπερζάου,  μοτίβο  συχνό στο corpus  των ιστοριών του Έσσε  στις οποίες η ανοιχτότητα,  υπό οποιαδήποτε μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή στις συνηθισμένες κοινωνίες, ο συγγραφέας σαρκάζει την κανονικοποίηση του συντηρητισμού, την περιχαράκωση, τον φανατισμό.

Οι σκιές  της «Επιστροφής» διαλύονται από τον ήλιο μιας νέας ζωής του ήρωα, αλλά  εκτός της πολίχνης.

Η Επιστροφή, του Έρμαν Έσσε, μεταφρασμένη – πρώτη φορά στα Ελληνικά – από τον Απόστολο Στραγαλινό,  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική.

Ελεωνόρα Ορφανίδου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα