back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ήττα του Ερντογάν και ο εφιάλτης της λίρας

Διαβάστε επίσης

Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με το κυβερνών κόμμα να χάνει την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα και το οικονομικό κέντρο, την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, με καταμετρημένο το 99,75% των ψήφων, στην Κωνσταντινούπολη, ο  Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. συγκεντρώνει ποσοστό 48,79%, ενώ ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ), Μπιναλί Γιλντιρίμ, ακολουθεί οριακά με 48,51%.

Ο τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του στον μητροπολιτικό δήμο των 15.000.000 κατοίκων, επισημαίνοντας, ότι, παρόλα αυτά, έχει κερδίσει πολλούς άλλους δήμους. Ο Ιμάμογλου άλλαξε την ιδιότητά του στον λογαριασμό του στο Twitter, γράφοντας “Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης”.

Και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ο Ιμάμογλου έχει προβάδισμα περίπου 25.000 ψήφων, μολονότι, ισχυρίστηκε πώς υπάρχουν  περισσότερες από 300.000 άκυρες ψήφοι στην Κωνσταντινούπολη. Παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν ότι η μάχη στον συγκεκριμένο δήμο θα κρινόταν στο νήμα, εκείνος χαρακτήρισε αναπάντεχο το γεγονός ότι η διαφορά είναι τόσο μικρή.

Η απώλεια των δύο μεγάλων πόλεων της Τουρκίας θα αποτελέσει σαφή οπισθοδρόμηση για τον Ερντογάν και το AKP.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει την ψήφο στις δημοτικές εκλογές ως αγώνα για την επιβίωση της Τουρκίας, ωστόσο, οι εκλογές εξελίχθηκαν σε δοκιμασία για το AKP μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γείτονα.

Η αντιπολίτευση κερδίζει Άγκυρα και Σμύρνη – θρίλερ με την Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες υπέστη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές, χάνοντας την Αγκυρα, ύστερα από 25 χρόνια (έβγαζε δήμαρχο της επιρροής του από το 1994) και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις αποτελεσμάτων θρίλερ, τέτοιου τύπου σαν και αυτό στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός εκλογικός νόμος προβλέπει επαναληπτικές εκλογές.

Επανέρχεται ο εφιάλτης της λίρας

Η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Τουρκίας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η διάθεση από την κεντρική τράπεζα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του θεσμού, κρίνει σε ανακοίνωση την οποία δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Παράλληλα, η νέα υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και ποια πολιτική θα εφαρμόσει για την ύφεση επιτείνει τον κίνδυνο περαιτέρω φυγής κεφαλαίων, προσθέτει ο οίκος και σημειώνει πως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών πιθανόν θα καθορίσουν την πολιτική της Άγκυρας ως προς τα μακροοικονομικά.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απώλεσαν για πρώτη φορά τον έλεγχο της Άγκυρας και πιθανόν και της Κωνσταντινούπολης, όπου η έκβαση της αναμέτρησης παραμένει αβέβαιη.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα