back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολλαπλό ενδιαφέρον για την στρατιωτική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»

Διαβάστε επίσης

Στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον, έχει η διεθνής αεροναυτική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019», που είναι σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΑ και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Ως χώρος της άσκησης έχει καθοριστεί ολόκληρη η Ελληνική Επικράτεια με τις κύριες φάσεις της άσκησης να γίνονται στο Αιγαίο, από την Αλεξανδρούπολη , τη Λήμνο, τη Ρόδο μέχρι και το Καστελόριζο. Συμμετέχουν με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιταλία, ενώ σημαντική θα είναι και συμμετοχή της Κύπρου.

Οι Ιταλοί έστειλαν την αιχμή της σύγχρονης αεροπορικής ισχύος τα αμερικανικά F-35 Στελθ, που πρόσφατα έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ. Είναι τα αεροσκάφη, που αρνούνται να δώσουν οι αμερικανοί στην Τουρκία, παρότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα, επειδή το σύστημα εξουσία του Τ. Ερντογάν επιμένει, να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400. Έτσι λοιπόν, θα πετάξουν τα F-35 στο Αιγαίο αλλά δεν θα είναι τουρκικά, αλλά θα συμμετέχουν σε πολυεθνική άσκηση που διευθύνεται από την Ελλάδα. Ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον, η παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τις ημέρες που το Αιγαίο θα είναι ένα τεράστιο πολυεθνικό πεδίο ασκήσεων. Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, αμερικανικά μαχητικά, θα ασκηθούν στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ευρύ φάσμα όπλων

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:
Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

Στον Ηνίοχο 2019 πρόκειται να συμμετάσχουν τα κάτωθι αεροσκάφη από διάφορες χώρες:
F-16 BLOCK 30/50/52+/M
F-35
F-4
M-2000
EMB-145H AEW&C
TORNADO
AAR Tankers

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΑ επισημαίνει: «Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.»

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα