back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρώτη φορά υπό πίεση ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Πολιτικά τραυματισμένος βγαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την μάχη των δημοτικών εκλογών, στις οποίες ο ίδιος είχε δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, πραγματοποιώντας περισσότερες από εκατό προεκλογικές εμφανίσεις σε όλη την Τουρκία.

Το θρίλερ της μετάδοσης των αποτελεσμάτων της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε διακοπεί για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, έληξε με την οριακή επικράτηση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, για περίπου 25.000 ψήφους επί συνόλου 10,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Προστίθεται έτσι η οικονομική πρωτεύουσα της γείτονος και εφαλτήριο της προσωπικής πολιτικής σταδιοδρομίας του Ταγίπ Ενρτογάν στα αστικά κέντρα των οποίων τον μητροπολιτικό δήμο μπόρεσε να κατακτήσει υποψήφιος της αντιπολίτευσης, πλάι στην πρωτεύουσα Άγκυρα, την Αττάλεια και τα Άδανα. Με δεδομένο ότι η Σμύρνη αποτελεί έτσι και αλλιώς παραδοσιακό προπύργιο των ισλαμιστών, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πλέον να ελέγχει μόνο μία από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις, την Προύσα.

Μολονότι τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο εκλεκτός του στην Κωνσταντινούπολη, πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανανγώρισαν την ήττα τους, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να ανατρέψει εκ των υστέρων το εκλογικό αποτέλεσμα δια της ανακαταμετρήσεως, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο αριθμός των ακύρων ψηφοδελτίων ξεπερνά τις 290.000.

Αλλά και στην Άγκυρα, ο νεοεκλεγείς Μανσούρ Γιαβάς αναμένεται να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, καθώς ήδη πριν από την διεξαγωγή των εκλογών βρέθηκε να κατηγορείται, μετά από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, για υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας κατά τη δικηγορική του σταδιοδρομία.

Καθοριστικοί παράγοντες για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος απέβησαν αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου η κουρδική ψήφος, καθώς το διωκόμενο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επέλεξε να εμφανίσει υποψήφιους μόνο στα νοτιοανατολικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα στήριξε σιωπηρά ή ανοικτά τους υποψήφιους του CHP.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προτίμησε να αναδείξει τις περισσότερο ευνοϊκές για το κόμμα του όψεις της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των δήμων της Κωνσταντινούπολης έμεινε στα χέρια του ΑΚΡ, ακόμη και αν χάθηκε ο μητροπολιτικός δήμος. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι πανεθνικά το 56% των δήμων κατακτήθηκε από το ΑΚΡ και τους συμμάχους του του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (δηλ. τους “Γρκίζους Λύκους” του Ντεβλέτ Μπαχτσελί). Σε επίπεδο λαϊκής ψήφου οι δύο αυτές δυνάμεις συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό άνω του 50%.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο οι όποιες αποτυχίες οφείλονται στο ότι το μήνυμα των κυβερνώντων δεν μεταδόθηκε αποτελεσματικά σε όλο τον πληθυσμό. Θα αντιμετωπίσει ωστόσο ο ίδιος ακόμη μεγαλύτερες “επικοινωνιακές” πιέσεις από εδώ και στο εξής, στον βαθμό που η παρέλευση του ραντεβού με την κάλπη φέρνει στο προσκήνιο τα οδυνηρά, όπως προεξοφλείται, μέτρα ανάταξης της τουρκικής οικονομίας, τα οποία καθυστερούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2023 μία μακρά περίοδο απουσίας εκλογικών προκλήσεων.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα