back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ζουζάνα Τσαπούτοβα: νέο πρόσωπο στο “τιμόνι” της Σλοβακίας

Διαβάστε επίσης

Η Σλοβακία απορρίπτει τον δεξιό λαϊκισμό» σχολιάζει η DW με αφορμή την εκλογή της φιλελεύθερης δικηγόρου, Ζουζάνα Τσαπούτοβα στην προεδρία της Σλοβακίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στη χώρα το Σάββατο.
Η 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωσε το 58% των ψήφων έναντι 42% του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD.

Η εκλογική νίκη της 45χρονης δικηγόρου εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι. Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία. Η Τσαπούτοβα συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Smer, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού. Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης. Η εκλεγμένη πια πρόεδρος εκπροσωπεί «μια προοδευτική πολιτική» ένα αριστερόστροφο, αλλά φιλελεύθερο πολιτικό κίνημα μεταρρυθμιστών οι υποστηρικτές του οποίου σε διάφορες χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα να κερδίσουν μια ευρεία στήριξη. Δεν διεκδικούν – όπως οι κλασσικοί φιλελεύθεροι – την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και σωστή διακυβέρνηση αλλά επίσης κοινωνικής δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα