back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εξετάζει η κυβέρνηση Τσίπρα – Αμφίβολη η στήριξη από την Ευρωζώνη

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κάποιο επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο βήμα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο Έλληνες αξιωματούχους.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειώσει το φορτίο του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι τα δάνεια των ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα που έλαβε η χώρα από την ευρωζώνη ή ακόμη και από το κόστος δανεισμού της από τις αγορές.

Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών φέτος, καθώς θα ενισχύσει τα σημάδια ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να απογαλακτίζεται από τους πιστωτές της.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα χρειαστεί πρώτα το πράσινο φως της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί ως πιστωτές της Ελλάδας, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποποιηθούν του δικαιώματός τους να εξοφληθούν πρόωρα κατ αναλογίαν. Αυτή η εξαίρεση έχει δοθεί ξανά σε χώρες που ήταν υπό πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Αλλά κι αν ακόμη το κάνει δεν είναι σίγουρο ότι η ευρωζώνη θα συνταχθεί στο πλευρό της. Αυτό επειδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιες χώρες μπορεί να είναι σκεπτικές για το κατά πόσον η πρόωρη εξόφληση θα είναι επωφελής οικονομικά για την Ελλάδα και δεν θα αντικαταστήσει απλά το χρέος του επίσημου τομέα με τον επίσης ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Εκτός από την ανάγκη να αποδείξει ότι η μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την ανταλλαγή αυτή θα είναι σημαντική, η Αθήνα ίσως χρειαστεί να πείσει τους πιστωτές της ότι τα σχέδιά της για οικονομική αναδιάρθρωση παραμένουν φιλόδοξα.

Χώρες, όπως η Γερμανία, που επέμεναν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μπορεί να διστάσουν να εγκρίνουν ένα βήμα που θα ελαχιστοποιήσει τη εμπλοκή του ταμείου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Τέτοιες χώρες, επεδίωξαν στο παρελθόν τη συμμετοχή του Ταμείου ως σφραγίδα αξιοπιστίας στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Επιπλέον, οι τελευταίες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των όρων που συνδέονται με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της μακράς διαμάχης για το νέο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να τρομοκρατήσουν τους επενδυτές που ανησυχούν για τον αντίκτυπο στις προβληματικές ελληνικές τράπεζες και φοβούνται ότι μπορεί να είναι προάγγελος σπατάλης ενόψει των φετινών εκλογών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα