back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: οι πρόωρες εκλογές ανάχωμα στο χάος;

Διαβάστε επίσης

Ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, δείχνει αμήχανο, άβουλο και κατώτερο των περιστάσεων.

Για μία μαραθώνια σύσκεψη με τους υπουργούς της ετοιμάζεται η Τερέζα Μέι, σε μία ύστατη προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο για το Brexit. Σύμφωνα με το BBC θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ώρες και όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά, καθώς μερίδα στελεχών πιέζει για γενικές εκλογές και άλλοι πιστεύουν πως ούτε αυτό μπορεί να ξεδιαλύνει το χάος.

Οι βουλευτές απέρριψαν χθες και τις τέσσερις προτάσεις, που είχαν μπροστά τους, αν και ξεχώρισαν δύο: Η πρόταση για τελωνειακή ένωση, η οποία έλαβε μόλις τρία περισσότερα «όχι» από ό,τι «ναι» (276-273). Ωστόσο εκείνη, που συγκέντρωσε συνολικά τις περισσότερες θετικές ψήφους ήταν η πρόταση να δοθεί ο λόγος στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα. Και πάλι, υπήρξαν 12 βουλευτές περισσότεροι που την καταψήφισαν. To τελικό αποτέλεσμα: 292-280

Υπό τις συνθήκες αυτές και με μόλις δέκα ημέρες να απομένουν έως την προθεσμία της 12ης Απριλίου, αρκετοί υπουργοί αναμένεται να προτείνουν μία μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βρετανία δεν αποκλείεται να λάβει τελικά μέρος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ώστε να εκπροσωπείται στο θεσμικό όργανο για όσο ακόμη παραμείνει στην κοινότητα.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Δεν αποκλείεται στο ενδιάμεσο να έχουν προκηρυχθεί και βουλευτικές κάλπες. Να σημειωθεί ότι οι επόμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία είναι προγραμματισμένες για το 2022. Για να γίνουν νωρίτερα, υπάρχουν δύο τρόποι: α) Να πουν ναι στις πρόωρες κάλπες τα 2/3 των 650 βουλευτών, β) να περάσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με απλή πλειοψηφία. Εάν κανένα κόμμα δεν πετύχει να διασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων μέσα στις επόμενες 14 ημέρες, προκηρύσσονται εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο. Μιλώντας στο BBC τόνισε πως η μόνη λύση είναι ένας νέος ηγέτης στο κόμμα, ο οποίος θα ακολουθήσει μία πιο αποτελεσματική στρατηγική απέναντι στις Βρυξέλλες. Δεν απάντησε πάντως πώς θα πείσει τους 27, που αποκλείουν την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα