back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευάγ.Βενιζέλος στον Αθήνα 9.84: “Σκάνδαλο ΝΟVARTIS είναι η αλλοίωση τω θεσμών.”

Διαβάστε επίσης

O πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Α΄ Θεσ/νίκης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Ηλία Κανέλλη.

Αναλυτικά :

*ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Ευάγ. Βενιζέλος: “Σημαντικό γεγονός για την παράταξή μας, τον μεσαίο χώρο αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σύστημα. Θέλω να ελπίζω ότι έφτασε ένα μήνυμα το οποίο είναι βασικά αισιόδοξο ότι το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ και διεκδικεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επόμενη φάση της χώρας, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί την εγρήγορση πρωτίστως της ίδιας της κοινωνίας και το πόση διάθεση αυτή έχει για να ξεπεράσει την απογοήτευση, την κούραση και τους φόβους της και να αναλάβει το βάρος μιας εθνικής στρατηγικής για το μέλλον το οποίο αφορά την ίδια .

Η.Κανέλλης: Διαπίστωσα ότι είτε ο κ Φράνς Τίμμερμανς, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, που βρέθηκε στο Συνέδριο, είτε διάφορα στελέχη σας, χαιρέτισαν γενικώς μια αντιδεξιά κατεύθυνση που πρέπει να έχει το ΚΙΝΑΛ και υπερθεματίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ υποβαθμίζουν την αντίθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ευάγ.Βενιζέλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς η ενωμένη Αριστερά σε επίπεδο Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, μια μικρή ομάδα χωρίς δυνατότητα επιρροής στις αποφάσεις για την κατανομή αξιωμάτων. Μπορεί να διαδραματίσει δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ρόλο, τώρα που αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και ο κίνδυνος είναι η εντυπωσιακή άνοδος των λαικιστικών, εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Το σημαντικό είναι οι δυνάμεις που εκφράζουν την ευρωπαική προοπτική να διατηρήσουν τον έλεγχο και να μην παραμείνουν αδιάφορες απέναντι στο φαινόμενο ότι το 1/3 του Ευρωκοινοβουλίου έχει άλλη άποψη.
Για τα ευρωπαικά δεδομένα ο κ Τσίπρας είναι ο εκφραστής ενός συστήματος που συνεργάστηκε έντονα με την ακραία δεξιά, στηρίζεται στο βαθύ κράτος που του το χορήγησαν κύκλοι της συντηρητικής παράταξης και στηρίζεται και τώρα ακόμη στις ψήφους των ΑΝΕΛ και της κας Παπακώστα ”

Ηλίας Κανέλης: Αρα, το ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει ότι εξελίξεις περνούν από την ήττα του;

Ευάγ.Βενιζέλος: “Αυτό είναι προφανέστατο και καταγγεγραμμένο στην εκλογική μας βάση, που έχει αντέξει και με ηρωικό τρόπο έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, που είναι ο κορμός του ΚΙΝΑΛ. Είναι βαθειά αντι-ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική μας βάση και έχει νοιώσει στο πετσί της τι σημαίνει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική ανευθυνότητας, λαικισμού, επιθέσεων, διχασμού, έκπτωσης θεσμών και  βλάβης της οικονομίας που θα πληρώνει -δυστυχώς- για πολλές δεκαετίες η χώρα .”

*ΓΙΑ  ΝΟVARTIS ΚΑΙ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Ευάγ.Βενιζέλος: “Το εντός εισαγωγικών «σκάνδαλο» Novartis απεδείχθη ότι πρόκειται για μία φούσκα, ένα κολοσσιαίο φιάσκο, μια πολύ μεγάλη σκευωρία, η οποία όπως έχω πει στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 , συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Και αυτό γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίον ανήκει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ίσως, κάποιοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μια μικρή εντυπωσιακή κίνηση -έστω για λίγα 24ωρα- χωρίς ουσία. Αυτό όμως θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών» και το οποίο απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα.”

Η. Κανέλλης: Θεωρείτε ακόμα και σήμερα, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άθυρμα τη δικαιοσύνη;

Ευάγ.Βενιζέλος: “Οχι ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα δίκτυο επαφών με ελάχιστους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Είναι προφανές. Η κυβέρνηση- ακόμη και τώρα- στην απόλυτη πολιτική της παρακμή, έχει την αυτοπεποίθηση να προαναγγέλλει δικαστικές ενέργειες ή να εξωθεί τη δικαιοσύνη προς κάποιες ενέργειες. Το κάνει γιατί νοιώθει ότι μπορεί. Χρησιμοποιεί στοιχεία από δικογραφίες, απειλεί, και προαναγγέλλει μυστικές κινήσεις επειδή είναι τμήμα της ποινικής προδικασίας. Αυτό το θεσμικό θράσος, που βασίζεται σε μια βάναυση προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των εξουσιών, οφείλεται στο ότι υπάρχουν ορισμένες επαφές που είναι ελάχιστες και προσωποποιημένες και δεν έχουν καμία σχέση με την συντριπτική πλειονότητα των έντιμων και θαρραλέων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και πάνω σε αυτό η κυβέρνηση και η ηγετική της ομάδα έχουν στήσει μια πολιτική καριέρα.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ  ΠΕΤΣΙΤΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΝΔ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΥΨΗΛΩΝ ΠΟΣΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ.

Ευάγ.Βενιζέλος: ” Οπως διάβασα στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά Μέσα, η ΝΔ ζητά να προσέλθει η επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος κυρία Ζαΐρη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είναι μια δυνατότητα της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η κλήτευση. Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 (της επιτροπής) δηλαδή πρακτικά όλη η αντιπολίτευση, οπωσδήποτε και εγώ που είμαι μέλος της επιτροπής Θεσμών όπως και οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διαδικασία.
Επειδή όμως άκουσα κάποιους να ξενίζονται εάν είναι δυνατόν η Βουλή να καλέσει δικαστικό λειτουργό στην επιτροπή Θεσμών για ενημέρωση, πρέπει να
πω ότι είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και πολύ επιτυχημένη πρακτική. Είμαι βέβαιος ότι η κυρία Ζαΐρη με μεγάλη προθυμία θα ανταποκριθεί και θα έρθει να μας ενημερώσει. Οι προκάτοχοί της έρχονταν πάντα, ενημέρωναν λεπτομερώς και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει και η ίδια. Είναι παρότρυνση και υπενθύμιση της πρακτικής των προκατόχων της” .

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΜΕ 400 ΕΚΑΤΟΜ.

Ευάγ. Βενιζέλος: “Επί αρχηγίας μου στο ΠΑΣΟΚ παρήγγειλα το 2012 μια μεγάλη έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος, η οποία διενεργήθηκε από τις 5 μεγαλύτερες διεθνώς εταιρίες, που συνέπραξαν και μας υπέβαλαν σχετική έκθεση, η οποία βρίσκεται και στα χέρια της δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει εσωτερικό έλεγχο εις βάθος με πληρέστατο και αντικειμενικό τρόπο, προστατεύοντας το ίδιο το κύρος τους. Επί των ημερών μου το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε κανένα δάνειο, περιόρισε τις δαπάνες του στο έπακρο και προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς στην εξυπηρέτηση παλαιών δανείων.

Οταν μιλάμε για δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων μιλάμε για δανειοδότηση θεσμών της δημοκρατίας και όχι επιχειρήσεων, η οποία πρέπει να γίνεται με διαφανή τρόπο. Το τραπεζικό δάνειο, όπως και η κρατική επιχορήγηση είναι μια απολύτως διαφανής και επίσημη μορφή χρηματοδότησης, την οποία προτιμώ χίλιες φορές σε σχέση με οποιασδήποτε αδιαφανή ή ανεπίσημη χρηματοδότηση.

Οι συμπολίτες μας μπορεί να ενοχλούνται από τις μεγάλες δαπάνες των πολιτικών κομμάτων, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αλλά αυτό μπορεί να θεραπευτεί με την απαγόρευση ακριβών δραστηριοτήτων ή με την δωρεάν προσφορά τους, όπως πχ η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Το να κατηγορείς για απιστία 120 τραπεζικά στελέχη, επειδή είπαν ναι στη δανειοδότηση των κομμάτων λόγω του ότι είναι βέβαιες οι επιχορηγήσεις τους από το ΥΠΕΣ βάσει της τότε υφιστάμενης νομοθεσίας και επειδή δεν πρόβλεψαν ότι σε λίγα χρόνια θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, θα μειωθεί η δύναμη των κομμάτων, θα αλλάξει ο νόμος και θα μειωθεί η επιχορήγηση, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά παρατραβηγμένο και δεν συνιστά ποινικά ύπαρξη δόλου.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Ευάγ.Βενιζέλος: “Εδώ και δεκαετίες εργάζονται πολύ σοβαρές επιτροπές, σημαντικών επιστημόνων για έναν νέο Ποινικό Κώδικα. Τώρα, οι επιτροπές όπως έχουν ανασυσταθεί έχουν και πάλι εξαιρετική σύνθεση. Ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής για το νέο ΠΚ, είναι σοφός άνθρωπος, αλλά μετέχουν και Πανεπιστημιακοί. Υπάρχουν επιστημονικές παρατηρήσεις, έχουν γίνει υποδείξεις και η επιτροπή μπορεί να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις σημαντικών επιστημόνων. Ολα αυτά εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν ώστε να έχουμε τάχιστα ένα νομοθέτημα που θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη.
Ο κ. Καλογήρου συνεχίζει ένα έργο πολλών προηγούμενων υπουργών και νομίζω ότι δεν έχει δείξει να αποκλίνει από τη γραμμή που υπήρχε στο θέμα. Εφτασε το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία σημαντική εξέλιξη.”

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΟΤΙ 100 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ

Ευάγ.Βενιζέλος: “Η οικονομική και επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδος είναι πολύ έντονη στην περιοχή από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας, του 1995. Είμαστε παρόντες στον ενεργειακό, στον τραπεζικό τομέα και σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, δεν περιμέναμε τη Συνθήκη των Πρεσπών για να γίνει αυτό.
Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι οι γείτονές μας αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στη σημερινή ελληνική αποστολή, αλλά οι επιχειρηματίες έχουν πολύ καθαρά κίνητρα, ένστικτο και προηγούνται των πολιτικών εξελίξεων και τίποτε δεν εμπόδιζε την εκεί παρουσία τους.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ευάγ.Βενιζέλος: “Ηδη από το 2016, μιλώ για μια κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας για μια κατάσταση μη χρηματοδοτούμενης αναιμικής, μικρής ανάπτυξης, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μετά από την περίοδο των μέτρων λιτότητας προκειμένου να επέλθει εξυγίανση και ν αποφευχθεί η καταστροφή. Χάθηκε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος της χώρας και των πολιτών της, περίπου το 30%, για να σωθεί το υπόλοιπο. Το μεγάλο μας στοίχημα ήταν να σώσουμε το περίπου 70% του εισοδήματος διότι σε περίπτωση ασύντακτης χρεοκοπίας θα ήταν ζήτημα εάν σώζαμε το 30%.
Δεν μπορείς, όταν ισχυρίζεσαι ότι βγαίνεις από την περίοδο τω μνημονίων και εισέρχεσαι σε μια περίοδο κανονικότητας, να έχεις αναιμική ανάπτυξη που προσδιορίζεται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η χαμηλή επίδοση της ευρωζώνης λόγω Βrexit και της κατάστασης στην Κίνα και από στοιχεία ου αφορούν στα βαθιά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, που είναι τα δημογραφικά, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του αριθμού των γεννήσεων.
Χρειάζονται μέτρα που η κυβέρνηση υπονόμευσε η καλύτερα ακύρωσε με την πολιτική του υπερπλεονάσματος για να μπορεί να κάνει επιδοματική πολιτική η οποία σκοτώνει την ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει όλη τη ρευστότητα στα χέρια του κράτους, δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων και στην πραγματικότητα αποδεκατίζει τη μεσαία τάξη μέσω της υπερφορολόγησης. Χωρίς μεσαία τάξη δεν υπάρχει ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη σέρνεσαι. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος.
Το 2015 μπήκαμε σε μια κρίση μέσα στην κρίση και μετά την κρίση, στην πολιτική του υπερπλεονάσματος που είναι ταξική πολιτική, βασισμένη στην φτωχοποίηση των πάντων μέσω της κατάργησης της μεσαίας τάξης για να μπορούμε να έχουμε εκλογικούς πελάτες εν αναμονή εκλογικών επιδομάτων για να επιβιώσουν.
Κοινωνική πολιτική κάνεις όταν δημιουργείς καλά αμειβόμενες, μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι με τη χορήγηση επιδομάτων ενοικίου και μακροχρόνιας ανεργίας. Μπορεί κανείς να παραμένει στο όριο επιβίωσης μέσω της κρατικής βοήθειας ;”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Ευάγ. Βενιζέλος : “Από την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια κοινοβουλετική επιτροπή προσκομίσαμε τη ρηματική διακοίνωση, με τη οποία μας είχαν θέσει υπόψιν το σύνολο των συνταγματικών τροποιήσεων στη γειτονική χώρα.
Η αντιπολίτευση επιμένει, μολονότι προσκομίστηκε επίσημα το κείμενο του Συντάγματος με νέα ρηματική διακοίνωση, να τους φέρουμε κωδικοποιημένο Σύνταγμα. Κάτι που ποτέ δεν γίνεται. Η συνθήκη των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος.
Το πραγματικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι στο εσωτερικό της έχει δυο αλληλοαποκλειόμενες τάσεις. Μία που συνδιαμόρφωσε την εθνική θέση: Μπακογιάννη, Καραμανλής, Δένδιας και Κουμουτσάκος. Και μιαν άλλη, ας πούμε με εμβληματικό εκπρόσωπό της τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε “κωλοτούμπα” τον κ. Καραμανλή επειδή υιοθέτησε την εθνική στάση για τη σύνθετη ονομασία. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε προφάσεις εν αμαρτίες και σε επιχειρήματα τα οποία δεν στέκουν.
Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν, έτσι θεωρώ κι εγώ ότι τα μνημόνια συνεπάγονταν μια υποχώρηση της λαϊκής μας κυριαρχίας. Αυτό το συναισθηματικό υπόβαθρο υποδέχθηκε μια συμφωνία που υπό ομαλές συνθήκες θα πανηγυρίζαμε που την έχουμε. Βασικό πλεονέκτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το ότι και η άλλη πλευρά αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

*ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

“Είναι βαθιά διχασμένα η κοινωνία στη Βενεζουέλα και το πολιτικό σύστημα . Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα τοποθετηθούμε, όταν έρθει η ώρα, στα όργανα της ΕΕ. Δεν έχει γίνει ακόμα η συζήτηση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πάρει θέση στο θέμα. Εξακολουθούμε δεδομένης της κατάστασης να αναγνωρίζουμε την νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.”

 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα