back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Συμφωνία Μέι – Κόρμπιν για περαιτέρω συνομιλίες

Διαβάστε επίσης

Σε περαιτέρω συνομιλίες συμφώνησαν η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά τη δίωρη συνάντησή τους, την οποία οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν «εποικοδομητική».

Και οι δύο ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «σε ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που θα διερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας». Κάθε κόμμα έχει ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει απόψε, ενώ αύριο, οι δύο ομάδες θα συζητήσουν επί των τεχνικών θεμάτων. Κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εξέδωσαν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βρετανίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. «Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια».

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος είπε: «Είχαμε εποικοδομητικές διευκρινιστικές συζητήσεις για το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας ανάμεσα στις ομάδες μας που θα εξετάσουν τo αντικείμενο για συμφωνία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με την πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ – Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Η κάθε πλευρά θα ορίσει μία διαπραγματευτική ομάδα και θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εργασίας.

Πιέσεις στον Κόρμπιν να θέσει το αίτημα του δημοψηφίσματος στις συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται από μέλη του κόμματός του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να θέσει ως προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit με την Τερέζα Μέι, την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Κόρμπιν 11 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, θεωρούν ότι το αίτημά τους είναι αναγκαίο και υποστηρίζουν ότι θα ήταν παράδοξο να μην επιμείνει σε αυτό στις συνομιλίες του με την πρωθυπουργό. Παρόμοια επιστολή έστειλε και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, στην οποία επισημαίνει ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη απόφαση – εκτός από ένα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα – που θα στρέφονταν ενάντια στην απόφαση του συνεδρίου των Εργατικών, θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικά στελέχη των Εργατικών, πιστεύουν ότι ένα νέο δημοψήφισμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα των συνομιλιών και ότι η συμφωνία που υποστηρίζει το κόμμα δεν απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά και το συνδικάτο εργαζομένων Unison, ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για την συμφωνία του Brexit και διεξαγωγή εκλογών, αλλά μέχρι τότε να εφαρμοστεί το σχέδιο στο πρότυπο της Νορβηγίας, που θα επιτρέψει τη χώρα να παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, εξέφρασε ανησυχία ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του σε ένα νέο δημοψήφισμα και παρατήρησε την «διάσπαση σε υψηλό επίπεδο στο κόμμα των Εργατικών» για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Ελπίζω να μείνουν πιστοί στην δέσμευσή τους. Πιστεύω ότι εάν γίνει αντιληπτό ότι οι Εργατικοί έχουν ξεπουληθεί φτηνά σε ό,τι αφορά το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα και δεν προστατέψουν τα συμφέροντα της Σκοτίας, τότε εκτιμώ ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στην Σκοτία» είπε σε δηλώσεις της έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα