back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δυσαρέσκεια για την απόφαση ΚΑΣ

Διαβάστε επίσης

«Λογική, στα όρια του παραλογισμού της», χαρακτήρισε την απόφαση του ΚΑΣ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. «Στις πόλεις δεν πρέπει να βάζουμε περισσότερες δυσκολίες από αυτές που ήδη έχουν», τόνισε.

Ο δήμαρχος, επεσήμανε, ότι αφού εξαιρέθηκε το 4ο το 5ο και μεγάλο μέρος του 3ου διαμερίσματος, η απόφαση θεωρείται λογική, καθώς το 1ο και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα που περιλαμβάνουν το ιστορικό κέντρο, αλλά και μέρος του 3ου διαμερίσματος που περιλαμβάνει το Μικρολίμανο, παρουσιάζουν πληθώρα ευρημάτων.

«Θα διερευνήσουμε τι αλλάζει μετά την απόφαση για την πόλη, καθώς στις πόλεις δεν πρέπει να βάζουμε περισσότερες δυσκολίες από αυτές που ήδη έχουν και ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης». Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, μιλώντας με στελέχη της Cosco, από την πλευρά του Κινέζικου κολοσσού θεωρούν ότι η απόφαση δεν τροποποιεί σε κάτι ουσιαστικό το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, αλλά προσθέτει νέες καθυστερήσεις, καθώς πλέον όλα πρέπει να εγκρίνονται από το ΚΑΣ.

Αντιπεριφέρεια Πειραιά

Θετική χαρακτηρίζει η Αντιπεριφέρεια Πειραιά την χθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ, καθώς θεωρεί ότι με την απόφαση προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η Αντιπεριφέρεια αναφέρει: «Η χθεσινή γνωμοδότηση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το χαρακτηρισμό τμήματος της πόλης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, συνιστά και αποτυπώνει μια θετική εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά και διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαίας και νεώτερης.

Η κήρυξη περιορίστηκε στο 1 ο και 2 ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ο έλεγχος θα
ασκείται επί εδάφους δηλαδή σε εκσκαφές / θεμελιώσεις. Ο χαρακτηρισμός των δύο μικρών λιμένων (Μικρολίμανο και Ζέα), στα οποία έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες, διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης των υφιστάμενων χρήσεων.

Ως προς την έγκριση του Masterplan της Cosco εκτιμούμε ότι οι αλλαγές ως προς τη χωροθέτηση του 4όροφου ξενοδοχείου, της προβλήτας και των λοιπών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει ως αυτοδιοίκηση για τον γενικό προσανατολισμό του Masterplan.

Δυστυχώς, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να
αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές».

Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης, σε δηλώσεις του σημειώνει: «Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. αποδεικνύει ότι έγκαιρα και έγκυρα διατυπώσαμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να υποκύψουμε στη γοητεία της υπερβολής και των εντυπώσεων, της εύκολης καταγγελίας και της δήθεν ταύτισης με συντεχνιακές αντιλήψεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για την Περιφέρεια Αττικής η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και ιστορική ανάγκη. Για τους λόγους αυτούς, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί δεκάδες έργα και δράσεις για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων».

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

Αντίθετα, εντυπωσιασμένος δηλώνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, όπως τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την βιασύνη της απόφασης, να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά.

Μετά από δέκα χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα Τραμ και Μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της
γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα.

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της απόφασης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση.

Είναι επιτακτική ανάγκη, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κ.Α.Σ. να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην
καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα