back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαίοι καθολικοί έρχονται στην Ελλάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση

Διαβάστε επίσης

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας στο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών-προορισμών για υποψήφιους γονείς, απ’ όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα, διοργανώθηκε στο Βερολίνο έκθεση σχετικά με όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, με τη συμμετοχή κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μεταξύ αυτών, παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποίησε και ο μαιευτήρας Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Ελλάδα εκτός του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διαθέτει ένα πολύ ευνοϊκό και φιλελεύθερο νομικό πλαίσιο, μπαίνοντας μπροστά από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας, ο νόμος επιτρέπει τόσο τη δωρεά γενετικού υλικού, όσο και την παρένθετη μητρότητα. Π.χ. χάριν στην Αυστρία και τη Γερμανία λόγω καθολικισμού, απαγορεύονται οι διαδικασίες εξωσωματικής, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζει αυτές τις επιστημονικές μεθόδους.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η μέθοδος απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας πραγματοποιείται αυστηρά έπειτα από ιατρική ένδειξη. Οι συχνότερες περιπτώσεις είναι όταν έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή όταν δεν υπάρχει μήτρα, είτε λόγω απουσίας εξαρχής, είτε λόγω αφαίρεσης μεταγενέστερα.

Η διαδικασία

Για την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να προηγείται δικαστική απόφαση. Το ζευγάρι μαζί με την παρένθετη μητέρα κάνουν αίτηση στο δικαστήριο για να επιτραπεί η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Ο δικαστής ζητά αφενός την ιατρική πιστοποίηση της ανικανότητας της γυναίκας να κυοφορήσει, αφετέρου της ικανότητας της παρένθετης μητέρας να κυοφορήσει. Απαιτείται, επίσης, η ψυχολογική εξέταση της παρένθετης μητέρας. Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, η παρένθετη μητέρα πρέπει να είναι μεταξύ 25 και 45 ετών, να έχει κυοφορήσει τουλάχιστον μία φορά και να μην έχει κάνει πάνω από δύο καισαρικές.

Δύο με τρεις μήνες μετά την αίτηση, εκδίδεται η δικαστική απόφαση, οπότε και ξεκινά η διαδικασία. Η γυναίκα του ζευγαριού δίνει τα δικά της ωάρια. Αν υπάρχει πρόβλημα, ο νόμος επιτρέπει τη δωρεά γενετικού υλικού. Απαγορεύεται όμως στην παρένθετη μητέρα να διαθέσει τα δικά της ωάρια. Στο δε πιστοποιητικό γέννησης αναγράφεται το όνομα των βιολογικών γονέων και όχι της παρένθετης. Με βάση αυτό απευθύνονται στη συνέχεια στην αρμόδια πρεσβεία για την έκδοση διαβατηρίου του παιδιού.

Στην Ελλάδα από τις 14.000 κύκλους εξωσωματικής που γίνονται στην Ελλάδα, περίπου το 5%-10% είναι από το εξωτερικό. Με παρένθετη μητέρα γεννιούνται κάθε χρόνο μερικές δεκάδες παιδιά.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα