Search

Η ενεργειακή ασφάλεια της Αν. Μεσογείου και η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 201

438

Η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, που πρακτικά σημαίνει, απρόσκοπτη υλοποίηση των διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στις οποίες εμπλέκονται και αμερικανικές και πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, αλλά και η ασφάλεια, τόσο στις περιοχές των ερευνών της ΑΟΖ της Κύπρου , όσο και των πιθανών θαλασσίων διαύλων μεταφοράς της ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, αποτελούν βασικές παραμέτρους στην πολυπαραγοντική εξίσωση της Ειρήνης και της σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ισχυροί δρώντες είναι, οι ΗΠΑ, που προωθούν τα Στρατηγικά και ενεργειακά τους συμφέροντα στην περιοχή και η Τουρκία, του «ανοικονόμητου» Τ. Ερντογάν, που αμφισβητεί εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζο και νότια της Κρήτης) και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία μάλιστα η Άγκυρα αρνείται να δεχτεί, ότι είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και επομένως, αμφισβητεί την εγκυρότητα των ενεργειακών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Κύπρος, για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ!

Ως ανεξάρτητη μεταβλητή, θα πρέπει να λογίζεται η πολυσχιδής σχέση ΗΠΑ- Τουρκίας- Ρωσίας – ΝΑΤΟ- Ε.Ε., ικανή όμως, για κάθε αποτέλεσμα, προβλεπτό , απρόβλεπτο, ανατρεπτικό….

Η ασφάλεια των υποθαλάσσιων ερευνών, αλλά και των ενεργειακών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζεται κυρίως, σε δυο τριμερή συμμαχικά σχήματα, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου το ένα και Ελλάδος, Αίγυπτου και Κύπρου το άλλο. Ουσιαστικά πρόκειται για υψηλού επιπέδου στρατιωτικές και ενεργειακές διακρατικές συμφωνίες , που έχουν την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η στρατιωτική έκφραση αυτών των συμφωνιών, είναι δυο πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις. Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ». Στην αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» μετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ενώ συμμετέχουν ως παρατηρητές οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»

Στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον, έχει η διεθνής αεροναυτική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019», που είναι σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα το πρωί. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΑ και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.
Ως χώρος της άσκησης έχει καθοριστεί ολόκληρη η Ελληνική Επικράτεια με τις κύριες φάσεις της άσκησης να γίνονται στο Αιγαίο, από την Αλεξανδρούπολη , τη Λήμνο, τη Ρόδο μέχρι και το Καστελόριζο. Συμμετέχουν με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία και η Ιταλία, ενώ σημαντική θα είναι και συμμετοχή της Κύπρου.

Οι Ιταλοί μάλιστα, για τις ανάγκες της άσκησης, έστειλαν την αιχμή της σύγχρονης αεροπορικής ισχύος τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Στελθ, που πρόσφατα έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ. Είναι τα αεροσκάφη, που αρνούνται να δώσουν οι αμερικανοί στην Τουρκία, παρότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα και έχει υπογράψει την αγορά 100 αεροσκαφών F-35, επειδή το σύστημα εξουσία του Τ. Ερντογάν επιμένει, να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400. Ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον, η παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τις ημέρες που θα εξελίσσεται η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» και το Αιγαίο, θα είναι ένα τεράστιο πολυεθνικό πεδίο ασκήσεων. Το σενάριο της Άσκησης προβλέπει ότι, αμερικανικά μαχητικά, θα ασκηθούν στην περιοχή του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ, «αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας.

Η αποστολή της Π.Α

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:
Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

Αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο.»
Ασφαλώς η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», αποτελεί επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και εμπεριέχει σαφή μηνύματα, προς την Τουρκία και την Ρωσία, ότι, δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης του ενεργειακού status όπως έχει διαμορφωθεί στην Αν. Μεσόγειο, με την εφαρμογή των διακρατικών ενεργειακών και αμυντικών (στρατιωτικών) συμφωνιών.
Κοντολογίς, η απάντηση, στην προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του Τουρκικού Στόλου στην περιοχή των ερευνών και έτσι, να επιβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, είναι η πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Χρήστος Καπούτσης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *