back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέτρα για ασφαλή μετακίνηση των e-scooters στην Αθήνα λαμβάνουν Lime και Hive

Διαβάστε επίσης

Νέα δεδομένα στις μετακινήσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας δημιουργεί η έλευση των υπηρεσιών ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών (e-scooters).

Η νέα μορφή μετακίνησης δεν προβλέπεται στον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και πλέον έχει ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων με τις εταιρείες να συμμετέχουν ενεργά.

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας στην οποία προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι των εταιριών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον συγκεκριμένο κλάδο. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης, βάσει και της διεθνούς εμπειρίας, προς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλπ), που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η Lime, μια από τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του Δήμου Αθηναίων «καθώς τα θέματα ασφάλειας και συνεργασίας με τις τοπικές αρχές αποτελούν προτεραιότητα για την εταιρεία».

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως τη μείωση της ταχύτητας των e-scooters της από τα 25 χιλιόμετρα/ώρα στα 20 χιλιόμτερα/ώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η «Αθήνα θα αποτελέσει την πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου η Lime μειώνει την ταχύτητα των πατινιών».

Ακόμη η Lime θα αποθαρρύνει την οδήγηση των ηλεκτρικών πατινιών της στις πιο επιφορτισμένες με κίνηση λεωφόρους της πόλης χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS και δημιουργώντας εικονικές περιφράξεις (geofence) σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Τέλος, θα υλοποιήσει την παγκόσμια δράση της εταιρείας και στην Αθήνα, μέσω της οποίας θα διανεμηθούν δωρεάν κράνη σε στρατηγικά σημεία της πόλης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν όταν οδηγούν τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα.

Αντίστοιχες κινήσεις ανακοίνωσε και η εταιρεία hive, μέλος της Daimler. Η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της τόνισε ότι έχει στόχο, σε κάθε πόλη που δραστηριοποιείται, να σέβεται τον δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολιτών για γρήγορη, αποτελεσματική και οικολογική μετακίνηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η hive, οικειοθελώς και έπειτα σε συνεννόηση με ειδικούς, μειώνει την μέγιστη ταχύτητα από τα 25km στα 20km και θα συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων για τους βέλτιστους τρόπους ελεγχόμενης πρόσβασης και στάθμευσης, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με εφαρμογή geo-fencing.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα