back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πραξικόπημα στις κάλπες βλέπει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Συνωμοσία κατά της Τουρκίας» βλέπουν σήμερα οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες παραλληλίζοντας μάλιστα τις τοπικές εκλογές της Κυριακής με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και αμφισβητώντας φυσικά το αποτέλεσμα τους, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Star «Ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα στις κάλπες». «Θέλανε να πάρουν τον έλεγχο της εθνικής βούλησης μέσω οργανωμένων μεθόδων κλοπής και νοθείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα ο εκδότης της Yeni Safak Ιμπραχίμ Καραγκιούλ γράφει για την εκλογική αυτή διαδικασία ότι επρόκειτο για ένα «πραξικόπημα μέσω εκλογών» και σημειώνει ότι σε αυτό εμπλέκονταν οι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο Καραγκιούλ προσθέτει ότι πρέπει να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα πάντως το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) αποφάσισε τελικά ότι θα γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 8 από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του YSK Σαντί Γκιουβέν, έπειτα από τις προσφυγές που κατέθεσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο κέρδισε με μικρή διαφορά το AKP στην Κωνσταντινούπολη, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, είχε προσφύγει κατά της νέας καταμέτρησης των ψήφων, αναγκάζοντας το Εκλογικό Συμβούλιο να την σταματήσει αργά χθες το βράδυ.

Μιλώντας ωστόσο σήμερα σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γκιουβέν διευκρίνισε ότι η νέα καταμέτρηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις άκυρες ψήφους και σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Οι προσφυγές στο Συμβούλιο συνεχίζονται ακόμη, κατέληξε ο Γκιουβέν.

Το AKP του Ερντογάν κατέθεσε προσφυγές για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και στην πρωτεύουσα Άγκυρα όταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι επρόκειτο να χάσει και τις δύο πόλεις.

Χθες το επαρχιακό εκλογικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης σταμάτησε τη νέα καταμέτρηση που ζητούσε το AKP στην Κωνσταντινούπολη ανταποκρινόμενο σε ένσταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να γίνει η νέα καταμέτρηση των ψήφων που κρίθηκαν άκυρες σε κάποιες περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αντίπαλός του του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσαν αμφότεροι τη Δευτέρα πως ο Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους. Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έλαβε 50,9% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, προηγούμενος από τον αντίπαλό του τον υποψήφιο του AKP και πρώην υπουργό Μεχμέτ Οζασεκί κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα