Search

Start Project: Iσότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία χωρίς διακρίσεις

608

Ξεπέρασαν το φράγμα των 4.000 οι συμμετοχές των πολιτών το 2018 στο πρόγραμμα Start Project.

Το πρόγραμμα στιρίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Social Innov, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την υποστήριξη της Microsoft Hellas στο ιστορικό κτίριο της Λέλας Καραγιάννη, με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων της Αθήνας.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου συνεχίζει να είναι τόσο μεγάλο που κάθε μήνα ξεπερνούμε τις 300 νέες εγγραφές», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της εταιρείας υλοποίησης του προγράμματος Έφη Κουδελή.

Όπως είπε, το κτίριο «Λέλας Καραγιάννη» διαθέτει δύο αίθουσες εκμάθησης, εξοπλισμένες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές τελευταίας γενιάς. Τα μαθήματα μπορεί να είναι διάρκειας από δυο έως και 6 ώρες».

Το 2018 περισσότερα από 2.500 άτομα ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, δωρεάν, συμμετέχοντας σε 250 workshops και μαθήματα.

Βάσει των στοιχείων, το 50% περίπου των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών, γεγονός που αναδεικνύει και έναν από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος: την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία, χωρίς διακρίσεις.

Τι ενδιαφέρει τους περισσότερους μαθητές

Απάντηση στο σχετικό ερώτημα δίνουν οι ίδιοι, αλλά και ο βασικός καθηγητής τους Βάιος Καμινιώτης. «Αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι κυρίως να μάθουν να διαχειρίζονται συναλλαγές “e banking” για τα χρήματα τους και αντίστοιχα για έκδοση πιστοποιητικών από το δημόσιο», τόνισε ο  Βάιος Καμινιώτης βασικός καθηγητής του προγράμματος.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δείχνουν επίσης πολλοί στο πως μπορούν να διαχειρίζονται το Ίντερνετ για ασφαλείς αγορές μέχρι και την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά», πρόσθεσε.

Νέες θεματικές ενότητες και δράσεις

Το πρόγραμμα για το 2019 έχει ήδη εμπλουτιστεί με νέες θεματικές ενότητες και δράσεις, ενώ τα επόμενα βήματα θα συμπεριλαμβάνουν την αξιοποίηση περισσότερων ψηφιακών εργαλείων προς μάθηση, με στόχο να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας. Επιπλέον, στα σχέδια για το 2019 περιλαμβάνονται η επέκταση λειτουργίας του προγράμματος και το βράδυ, το σχολείο Τεχνητής Νοημοσύνης και η Ημέρα Πρακτικής.

Ο Πέτρος Σπυρόπουλος και Μανώλης Χατζάκης παρακολουθούν μαθήματα εδώ και ένα μήνα. Ανέφεραν ότι, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μάθουν πρωτίστως να περιηγούνται στο Ίντερνετ με ασφάλεια και να αποκτήσουν τα εργαλεία ώστε να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν επιτύχει με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέσω του προγράμματος.

Γ. Καμίνης: «Mία νέα πόρτα στο σύγχρονο κόσμο για τους κοινωνικά απομονωμένους»

Με αφορμή την εκδήλωση για τον έναν χρόνο λειτουργίας του προγράμματος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Όταν τον Ιανουάριο του 2018 ανακοινώσαμε τον Οδικό Χάρτη για την ψηφιακή Αθήνα, πρώτο μας μέλημα ήταν το πώς θα μπορέσουμε να εξοικειώσουμε τους κατοίκους της πόλης με τα νέα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο δικό μου μυαλό ως απόλυτη προτεραιότητα είχα κυρίως τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται απομονωμένοι κοινωνικά, και αυτό θα τους άνοιγε μία νέα πόρτα στο σύγχρονο κόσμο».

Π. Αντωνάκου: «Μία κυψέλη γνώσεων χωρίς διακρίσεις»

Από την πλευρά της η CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κα. Πέγκυ Αντωνάκου, τόνισε: «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα START με το Δήμο Αθηναίων έχοντας βαθιά πίστη ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα σε ψηφιακή γνώση. Είναι μεγάλη μας χαρά ένα χρόνο μετά να βλέπουμε πως η οικία της Λέλας Καραγιάννη έχει πραγματικά μεταμορφωθεί σε μία κυψέλη γνώσεων εκπαιδεύοντας καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις», για να συμπληρώσει «από ένα κτίριο μπορεί να αλλάξει μία γειτονιά, από μία γειτονιά μια πόλη και από μια πόλη μία χώρα ολόκληρη».

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *