Search

Συμβουλές ΕΦΕΤ για την αγορά αυγών

348

Σειρά στην ενημέρωση των πολιτών από τον ΕΦΕΤ, τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων όσο και για την προστασία από πρακτικές παραπλάνησης, έχουν τα αυγά.

Ενόψει των εορτών για το Πάσχα ο Φορέας συμβουλεύει τους καταναλωτές που να εστιάζουν την προσοχή τους όταν αγοράζουν αυγά.

1. Τα αυγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.

2. Για τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να υπάρχουν οι εξής πληροφορίες:

α) Ονομασία πώλησης.

β) Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.

γ) Κατηγορία ποιότητας.

δ) Κατηγορία βάρους.

ε) Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.

στ)Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.

ζ) Κωδικός με την μορφή ΑΑ/ΒΒ/ΚΚ/ΧΧΧ.

ΑΑ: Μέθοδος εκτροφής.

ΒΒ: Χώρα προέλευσης.

ΚΚ: Κωδικός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

ΧΧΧ: Αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

3. Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα από την ωοτοκία.

4. Όσον αφορά στα αυγά που πωλούνται χύμα είναι απαραίτητες:

α) Κατηγορία ποιότητας.

β) Κατηγορία βάρους.

γ) Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.

δ) Κωδικός παραγωγού.

ε) Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.

5. Όσον αφορά στα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Όμως, σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

6. Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.

7. Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.

8. Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.

9. Για λόγους ασφαλείας τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων.

10.Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά την χρήση αυγών.

Πάντως, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον πενταψήφιο 11717.

Γιώργος Σάτρας

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *