back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι παγίδες για το επίδομα στέγασης

Διαβάστε επίσης

Εικοσιδύο παγίδες αλλά και ειδικές περιπτώσεις, προέκυψαν κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος στέγασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, έως χθες υπεβλήθησαν 353.371 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 190.514.

Ωστόσο, 83.270 αιτήσεις ακυρώθηκαν, απορρίφθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία ανάκλησης.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τα λάθη των ενδιαφερομένων, αλλά και τις ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο.

Αναλυτικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Οι αιτήσεις για το Επίδομα Στέγασης εγκρίνονται για έξι μήνες και επομένως το μισθωτήριο συμβόλαιο θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης.

Σε περίπτωση τροποποίησης του μισθωτηρίου, ο αιτών δικαιούται αναδρομικά από 1/1/2019 εφόσον το προηγούμενο συμβόλαιο είναι σε ισχύ από την ημερομηνία αυτή.

Μισθωτές στο ίδιο σπίτι με διαφορετικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια δεν δικαιούνται το επίδομα, διότι ενοικιάζουν μέρος κατοικίας και εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του προγράμματος. Θα πρέπει να έχουν ένα ηλεκτρονικό μισθωτήριο στο οποίο θα εμφανίζονται ως συνενοικιαστές.

Σε περίπτωση συνενοικίασης, η αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο και το άλλο άτομο συμπεριλαμβάνεται ως μέλος στο νοικοκυριό, ενώ το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα και στον οποίο ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν αναγνωρίζεται ο αριθμός μισθωτηρίου και το ποσό του ενοικίου εμφανίζεται μηδενικό, θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου αίτηση.

Η συναίνεση μέλους ενός νοικοκυριού, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου (με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής) από όλα τα ενήλικα μέλη, ακόμη κι αν κάποιο εξ αυτών είναι φοιτητής και μένει σε άλλη πόλη.

Για να εγκριθεί η αίτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει την ένδειξη «Οριστική Υποβολή Αίτησης» ώστε να εγκριθεί η αίτησή σας. Διαφορετικά, η αίτηση παραμένει εκκρεμής.

Για την όποια αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού (διαγραφή ή προσθήκη μέλους) θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου όπου διαμένουν, προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο, άτομο που εμφανίζεται σε αίτηση νοικοκυριού, δεν διαμένει πλέον εκεί, μπορεί να διαγραφεί εάν προσκομίσει μισθωτήριο συμβόλαιο για άλλη κατοικία ή άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει διαφορετική διαμονή.

Αν κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζεται μέλος νοικοκυριού με ένδειξη κάτοικος εξωτερικού, τότε αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Εάν δεν είναι πλέον κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η υποχρέωση πενταετούς παραμονής στη χώρα, ισχύει ΜΟΝΟ για το άτομο που υποβάλει την αίτηση. Επισημαίνεται ότι η υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης όπως και η υποβολή φορολογικής δήλωσης σε ημερομηνία μεταγενέστερη της απόκτησης του ΑΦΜ δεν αποτελούν αποδεικτικό για την πενταετή παραμονή στη χώρα.

Αλλοδαπός με άδεια παραμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή της, η οποία όμως λήγει σε τρεις μήνες έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για το επίδομα, εφόσον η άδεια του είναι σε ισχύ την ημερομηνία της αίτησης και πληροί το κριτήριο της προηγούμενης πενταετούς διαμονής μπορεί να αιτηθεί . ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαιτείται μόνο η άδεια παραμονής των γονέων και όχι των ανήλικων τέκνων.

Υπήκοοι χώρας- μέλους της ΕΕ ή τρίτων χωρών, εφόσον αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με την άδεια διαμονής ή την πιστοποίηση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, θα πρέπει να μεταβούν στο Δήμο ή το Κέντρου Κοινότητας του Δήμου όπου διαμένουν.

Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας), καθώς και όσοι διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, μπορούν να αιτηθούν για το Επίδομα, εφόσον πληρούν το κριτήριο της πενταετούς διαμονής.

ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από την χορήγηση του επιδόματος α) οι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής και β) οι κάτοχοι δελτίου αιτούντος άσυλο. Για τους δεύτερους, υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στις μονογονεϊκές οικογένειες, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα θα πρέπει να είναι ανήλικο. Αν τα τέκνα είναι ενήλικα, δεν ισχύει η μονογονεϊκότητα.

Η διάσταση μεταξύ συζύγων δεν αρκεί για να πιστοποιηθεί η μονογονεϊκότητα.

Η μονογονεϊκότητα δεν ισχύει α) αν τα παιδιά διαμένουν με τον ένα γονιό αλλά η επιμέλεια έχει δοθεί και στους δύο, β) αν ο γονέας ζει με τον/ την σύντροφο ή γ) αν οι δυο γονείς μένουν μαζί ακόμη κι αν αν δεν υπάρχει γάμος.

Φοιτητές ηλικίας έως είκοσι πέντε ετών μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο σε αίτηση μόνο ως μέλη άλλου νοικοκυριού και όχι να υποβάλλουν μόνοι τους αίτηση για το επίδομα.

Σε κάθε περίπτωση, αίτηση μπορεί να υποβάλει μόνο αυτός στο όνομα του οποίου έχει γίνει το μισθωτήριο συμβόλαιο συμπεριλαμβάνοντας στην αίτηση όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Αν υπάρχει νεογέννητο παιδί, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το προσθέσει στην αίτηση, συμπληρώνοντας το ΑΜΚΑ του παιδιού, μόνο κατά την υποβολή αίτησης . Εάν δεν γίνει αυτόματη διασταύρωση, ο γονέας θα πρέπει να μεταβεί στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής του προσκομίζοντας την ληξιαρχική πράξη γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και να προστεθεί το τέκνο από τους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.

Οι πολίτες που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες δεν μπορούν να λάβουν το Επίδομα Στέγασης, ενώ γίνονται αποδεκτά μόνο μισθωτήρια με οικιακή παροχή.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα