back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι αλλάζει σε αναδοχή και υιοθεσία – Το 40% των αιτήσεων από μόνες γυναίκες

Διαβάστε επίσης

Δώδεκα αλλαγές επιφέρει ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία.Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σήμερα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας, 120 ατόμων, τα οποία θα χειριστούν τις αιτήσεις των υποψηφίων γονιών. Μετά από ένα μήνα θα εκπαιδευτούν οι χειριστές των φακέλων των ανηλίκων σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γνωρίζει το κράτος, πόσα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη χώρα για αναδοχή και υιοθεσία, τα οποία θα είναι καταγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο.

Ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους γονείς θα κυμαίνεται από οκτώ έως 12 μήνες αντί των έως και έξι ετών που απαιτούντο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για τους υποψήφιους θετούς ή ανάδοχους γονείς η διαδικασία θα είναι ενιαία, ενώ οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά.

Οι υποψήφιοι γονείς ως τώρα υπέβαλαν το αίτημα, κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, ανεξάρτητα με τον τόπο διαμονής τους. Με το νέο νόμο αρμόδια θα είναι όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και όλες οι Περιφέρειες.

Εφόσον οι υποψήφιοι γονείς κριθούν κατάλληλοι, το ιδιωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να τα κρατήσει.

Οι υποψήφιοι γονείς θα εκπαιδεύονται, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα, και στο τέλος θα εξετάζονται.

Αν σε χρονικό διαστημα τριών ετών οι ενδιαφερόμενοι δε βρουν παιδί, βγαίνουν από το σύστημα και αποκτούν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης μετά από τρία χρόνια.

Όλα τα παιδιά για αναδοχή ή υιοθεσία είτε βρίσκονται σε ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, είτε σε οικογένεια, είτε εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία ή μαιευτήρια αποκτούν δικό τους ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα στοιχεία της καταγωγής τους. Συγχρόνως, κάθε παιδί θα το συνοδεύει το ΑΣΟΑ (Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης), στο οποίο αναφέρονται πληροφορίες για το μέλλον του παιδιού (αν ζουν οι γονείς του, αν θα δοθεί για υιοθεσία, κλπ).

Όταν το παιδί ενηλικιώνεται, μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία , εφόσον το επιθυμεί.

Κομβικός είναι ο ρόλος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), καθώς θα παρεμβαίνει -όπου υπάρχουν κενά- ώστε να μην καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων από υποψήφιους γονείς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αποϊδρυματοποίηση παιδίων με αναπηρία ή μεγαλύτερης ηλικίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι θα θελήσουν να προχωρήσουν σε ιδιωτικές υιοθεσίες θα πρέπει να περάσουν την ίδια διαδικασία, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε.

Οι διακρατικές υιοθεσίες γίνονται είτε από την Περιφέρεια, είτε από τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία.Την τελευταία δεκαετία, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 150 οικογένειες από την Ελλάδα, ενώ μέσω του κρατικού φορέα έχουν ολοκληρωθεί από το 2010 ως το 2017, 28 υιοθεσίες από διάφορα κράτη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής Σοφία Κωνσταντέλλια:

Οι κρατικές υπηρεσίες, δέχονται ετησίως πάνω από 300 αιτήσεις για υιοθεσία, αλλά οι κρατικές υιοθεσίες δεν ξεπερνούν τις 75 το χρόνο. Την ίδια στιγμή, περίπου 2.500 παιδιά φιλοξενούνται σε ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Το 2017 προχώρησαν συνολικά 360 υιοθεσίες στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικές συμβάσεις, ενώ οι 60 έγιναν μέσω του κρατικού φορέα, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, και λίγες αποτελούν υιοθεσίες από άλλες χώρες (διακρατικές). Οι αναδοχές ήταν 225, εκ των οποίων οι 35 νέες μέσα στο έτος, οι υπόλοιπες συνεχίζονται από τα προηγούμενα χρόνια.

Το 40% των αιτήσεων για υιοθεσία προέρχεται από μόνες γυναίκες. Πρόκειται για ανεξάρτητες γυναίκες, που δεν θεωρούν ότι χρειάζονται για την επιβίωσή τους ένα δεύτερο άτομο, απλώς θέλουν ένα παιδί, εξηγεί η κ. Κωνσταντέλλια και προσθέτει: “Αποτελεί, έτσι κι αλλιώς σημείο των καιρών, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν επενδύουν στο γάμο”.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα