back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Έγκριση της δόσης, δεσμεύσεις για μείωση αφορολόγητου και μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Την έγκριση της εκταμίευσης 970 εκατ. Ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε το σημερινό Eurogroup, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χωράς.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης υιοθέτησαν τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει επίτευξη του στόχου του 3.5% πρωτογενούς πλεονάσματος, ολοκλήρωση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεις.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup επισημαίνει παράλληλα, ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύθηκαν μεταξύ άλλων στην εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, την ολοκλήρωση του σχήματος προστασίας πρώτης κατοικίας στο τέλος του χρόνου, τη νομοθέτηση αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο και την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που περιλάμβανε το πρόγραμμα του ESM.

Επίσης, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και αυτή των πρώην εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πιερ Μοσκοβισί: «Πρόοδος σε πολλούς τομείς»

Την είδηση είχε προαναγγείλει ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε: «Θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση και η αλλαγή του ν. Κατσέλη και η εισήγησή μας για την εκταμίευση είναι θετική».

Της πολιτικής απόφασης ακολουθούν οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζωνης ώστε να εκταμιευθεί η δόση τις ερχόμενες εβδομάδες.

Τα δάνεια του ΔΝΤ

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων του ΔΝΤ. Εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να αποπληρωθεί το ένα τρίτο των δανείων αυτών, καθώς έχουν επιτόκιο της τάξης του 5%, πολύ μεγαλύτερο του επιτοκίου των δανείων του ESM προς την Ελλάδα.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα