back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γεννηματά: Δεν υπάρχει χώρος για παραφωνίες στο ενιαίο πλέον ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

Καθοδόν προς τις κάλπες του Μαϊου η Φώφη Γεννηματά είναι ξεκάθαρη: «Αποφασίσαμε αυτόνομη πορεία με βάση το πρόγραμμά μας. Όποιος επιλέξει διαφορετικό δρόμο από τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου θέτει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων».

Το μήνυμα εστάλη στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ και σύμφωνα με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτο ως προς την στρατηγική της επόμενης μέρας και των μετεκλογικών συνεργασιών. Η κ. Γεννηματά έσπευσε να προειδοποιήσει αφενός οτι χρέος όλων είναι να επικοινωνήσουν τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου, αφετέρου οτι ο ενίαιος πλέον φορέας κινείται ενόψει εκλογών σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, όπως κατέδειξε και το έκτακτο συνέδριο και ουδείς δικαιούται να το διαταράξει. Επιπλέον, υπενθυμίζει εμμέσως το βασικό διακύβευμα του πρόσφατου συνεδρίου, οτι δηλαδή ο νέος φορέας αφήνει πίσω τις παθογένειες της πολυκομματικής λειτουργίας και -συντεταγμένα προς τις εκλογές -οι αποφάσεις δεσμεύουν όλους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε , η φράση της κ. Γεννηματά προς την ΚΟ “βγαίνουμε πολύ πιο δυνατοί απ’ ότι περιμέναμε, με ουσιαστική πολιτική ενότητα”.

Μετεκλογικό τοπίο – Τί θα προκύψει απο την ψήφο προς το ΚΙΝΑΛ;

Απαραίτητη προύποθεση και κομβικής σημασίας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία θα επιφέρει αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων και κατά συνέπεια, όπως επανειλημμένως δηλώνει η Φώφη Γεννηματά, πολιτική ανατροπή. Σε αδρές γραμμές αυτή περιλαμβάνει: ισχυρή λαική εντολή, 3η διερευνητική εντολή και μετεκλογικές συνεργασίες μόνο επί των προγραμματικών θέσων του ΚΙΝΑΛ, όπως αυτές περιγράφονται στο Σχέδιο Ελλάδα. “Όσο δυνανότεροι είμαστε τόσο μπορούμε να υποχρεώσουμε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Το καλύτερο για τον τόπο είναι μια κυβέρνηση ευρύτατης δυνατής πλειοψηφίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να πάρει το Κίνημα Αλλαγής την τρίτη διερευνητική εντολή” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στην ΚΟ η κ. Γεννηματά. Ένα απο τα ερωτήματα βεβαίως που τίθενται σε μια τέτοια περίπτωση είναι τι θα προκύψει απο την ψήφο προς το ΚΙΝΑΛ, και αν οι ψηφόφοροι του δικαιούνται να γνωρίζουν εκ των προτέρων. Το σενάριο δηλαδή περί ισχυροποίησης του Κινήματος Αλλαγής καθιστά ευδιάκριτη την ψήφο των πολιτών προς το ΚΙΝΑΛ, δυσδιάκριτο όμως πως αυτή θα σχηματοποιηθεί πολιτικά την επομένη των εκλογών, δυνητικά μέσω της 3ης διερευνητικής εντολής. Δικαιούνται για παράδειγμα οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα στραφούν στο Κίνημα Αλλαγής ή οι επαναπατρισθέντες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ …να γνωρίζουν αν θα προκύψει κυβέρνηση (υπό τους όρους πάντα που θέτει το ΚΙΝΑΛ)με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ;. Αν ναι, τότε γιατί στράφηκαν στο Κίνημα Αλλαγής και δεν παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ευρωεκλογές… δεν είναι δημοψήφισμα

Η κ.Γεννηματά δεν θέτει συγκεκριμένο πήχη και δεν βάζει ταβάνι ενόψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε ποσοστά περίπου στο 20% και το ΚΙΝΑΛ πέριξ του 10% τότε μπορεί να προκύψει η πολιτική ανατροπή που προσδοκούν ενόψει εθνικών εκλογών.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η δήθεν προοδευτική συμμαχία του κ. Τσίπρα είναι ανύπαρκτη και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος σε συστράτευση ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών με εξορμήσεις μαχητικών κλιμακίων, όπως είπε , άνα την Ελλάδα. Σε ευθέως αντίθετη γραμμή απο αυτή της ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά αποσαφήνισε οτι οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα τους για το μέλλον της Ευρώπης. Η ΝΔ επιμένει στις συντηρητικές επιλογές του ΕΛΚ, ανέφερε , η κ. Γεννηματά υπενθυμίζοντας το κεντρικό σύνθημα του ΚΙΝΑΛ ενόψει ευρωεκλογών : “Ψήφος αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα”.

Κομματικά δάνεια

Με την υπόθεση των κομματικών δανείων να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, το Κίνημα Αλλαγής απάντησε παραθέτοντας στοιχεία και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί σημαία της προπαγανδιστικής της καμπάνιας.
Το σύνολο των δανείων των κομμάτων είναι 270 εκ. σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ και ο λόγος, για τον οποίο έχουν φθάσει σε αυτό το ύψος είναι η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 76% και τα ληστρικά επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες -περίπου 15%- επισημαίνοντας ότι, παρ’ όλα αυτά, τα δάνεια συνεχίζουν να πληρώνονται. Μάλιστα δίνει παραδείγματα για τα δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση από τις τράπεζες, με επιτόκιο μόλις 4%.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δικά του δάνεια, ύψους 115 εκ. ευρώ, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κι αν χρειαστεί θα πληρώνουμε μια ζωή για τα δάνεια μας». Σε ανακοίνωση του πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξοργιστική» την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ ζητώντας να πουν πόσα χρωστά το κόμμα, πώς και πότε θα τα πληρώσει.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα