back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις στη σκιά της επίθεσης κατά λιμενικών στα Εξάρχεια – Η αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη σκιά του χθεσινοβραδινού σοβαρού αιματηρού περιστατικού που εκτυλίχθηκε στα Εξάρχεια με δύο τραυματίες λιμενικούς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής»

«Η χθεσινή επίθεση ξεπερνά κάθε προηγούμενο δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα του ΣΥΡΖΙΑ και του κ Τσίπρα, κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Λιμεναρχείο Ρίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η επίθεση αυτή «δεν αποδεικνύει μόνο για άλλη μια φορά το απαράδεκτο άβατο των Εξαρχείων, πιστοποιεί όμως και τις σχέσεις των δήθεν αναρχικών με τον υπόγειο και βρώμικο κόσμο των ναρκωτικών».

«Δυστυχώς, σήμερα, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα είναι μόνο η οικονομική ανάταξη της χώρας, αλλά και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας». «Έτσι ώστε οι γειτονιές, επιτέλους, να παραδοθούν πίσω σε αυτούς που τους ανήκουν, στους κατοίκους τους. Kαι η Αστυνομία, επιτέλους, να αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει καλά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Kαι αυτή η πρωτοφανής παρακμή την οποία βιώνει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες ζωής αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης, θα ανήκει σύντομα, οριστικά στο παρελθόν», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ευ. Χριστοφιλοπούλου: «Ούτε υπουργείο υπάρχει αλλά ούτε και προστασία του πολίτη»

«Όταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδυνατεί να προστατεύσει τις νόμιμες διαδικασίες απέναντι στην βία και τους τραμπουκισμούς στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Όταν στα Εξάρχεια υπάρχει αναρχικός “στρατός” με εξοπλισμό που εξαναγκάζει σε φυγή τις δυνάμεις ασφαλείας. Όταν οι ληστείες και οι κλοπές εις βάρος της περιουσίας των πολιτών έχουν γίνει καθημερινότητα. Είναι προφανές ότι ούτε Υπουργείο υπάρχει αλλά ούτε και Προστασία του Πολίτη, αναφέρει σε δήλωση της η υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, του ΚΙΝΑΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, τον λόγο έχει πλέον ο ελληνικός λαός.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών»

Τη λήψη κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ζητά ακόμη την αποτελεσματική κατά Νόμον αντιμετώπιση των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

«Εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής Εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη:

– λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας,

– αποτελεσματικής κατά Νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση ένας από τους λιμενικούς υπέστη τραυματισμό από μαχαιριές στον μηρό, ενώ ο δεύτερος δέχθηκε γροθιές στο πρόσωπο. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους λιμενικούς κάποια από τα άτομα κατάφεραν να τους αποσπάσουν δύο τσαντάκια με τα ιδιωτικά τους όπλα.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού. Στη διάρκεια της έρευνας των λιμενικών εντοπίστηκε 1,5 κιλό ινδικής κάνναβης μία ζυγαριά ακριβείας ενώ συνελήφθησαν δύο γυναίκες εκ των οποίων η μία κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια της συμπλοκής».

Θεοδωράκης στο Twitter

Οι ένοπλες συμμορίες που έχουν ως ορμητήριο τα Εξάρχεια δεν απειλούν μόνο αστυνομικούς -τώρα και λιμενικούς- απειλούν & καταδυναστεύουν τους πολίτες αναφέρει στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι υπουργοί του κ.Τσίπρα να πάψουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Τα Εξάρχεια πρέπει να ξαναγίνουν γειτονιά. Το γκέτο πρέπει να σπάσει.

Γεροβασίλη: Η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση 

Τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την επίθεση που δέχτηκαν άνδρες του Λιμενικού στα Εξάρχεια αντέκρουσε η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση και χαρακτηρίζοντας «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της ανομίας.

Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τόνισε, ωστόσο, πως τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται «πατώντας ένα μαγικό κουμπί».

Υπογράμμισε δε, πως δεν πρέπει να εργαλειοποιύνται κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να «παίξουν» στο πεδίο της ασφάλειας.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών» είπε η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει.

«Στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το αναρχικός είναι μια ιδεολογική ταυτότητα που δεν βρίσκει σύμφωνη την ίδια αλλά τη σέβεται.

Μπακογιάννης: Αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση για τα Εξάρχεια τώρα

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή την επίθεση εναντίον Λιμενικών στα Εξάρχεια, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίωση:

«Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όλες οι δικαιολογίες για τα Εξάρχεια στέρεψαν, χρειάζεται εδώ και τώρα αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση. Επαναφέρω την πρότασή μας για τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Ασφαλείας μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, πρωτίστως των δυνάμεων ασφαλείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, καθώς από τα τελευταία γεγονότα γίνεται φανερή όχι μόνο η πλήρης έλλειψη συντονισμού αλλά και η εξοργιστική αδιαφορία των αρχών της χώρας».

Νάσος Ηλιόπουλος: Καμία ανοχή στις μαφίες

Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων όσων ζουν και εργάζονται στην πόλη. Η χθεσινή επίθεση στα Εξάρχεια καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα της αποφασιστικής σύγκρουσης με τις μαφιόζικες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μία σύγκρουση που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εκκινεί από την πηγή του προβλήματος -εννοώ τα σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται στη διακίνηση των ναρκωτικών- και απολήγει στις τοπικές μαφίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης.
Εγκληματικές ενέργειες και παραβατικές συμπεριφορές υποβαθμίζουν μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, οδηγούν στη φυγή των κατοίκων και ανοίγουν το πεδίο σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες του real-estate.
Σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων έχει ευθύνη για την εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών όπως και για τα Εξάρχεια. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να παρεμβαίνει ουσιαστικά βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προκειμένου να εξαλείφει την ανασφάλεια και τον φόβο που μπορεί να αισθάνονται οι κάτοικοι. Μια πόλη με φοβισμένους ανθρώπους δεν μπορεί να είναι μια δημοκρατική πόλη. Ασφαλείς γειτονιές είναι ζωντανές γειτονιές.

Δηλώσεις Γιώργου Μαυρωτά-Κατερίνας Μπακογιάνη
Το Ποτάμι με αφορμή τις συγκεντρώσεις προσφύγων και μεταναστών στο Σταθμό Λαρίσης και στα Διαβατά

Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής:

«Αν με μία ανάρτηση στο facebook γίνεται αυτός ο χαμός, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο σχέδιο για το προσφυγικό, από το να ροκανίζει τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Κατερίνα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter:

Οι σημερινές εικόνες στον Σταθμό Λαρίσης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης λογοδοσίας του κρατικού μηχανισμού με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. @ToPotami είχε μιλήσει εγκαίρως ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Αυτή είναι η διαφορά του από τα άλλα κόμματα. #Διαβατα

Δείτε την ανάρτηση

Εξονυχιστικές έρευνες στα Εξάρχεια

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Το κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, τελεί υπό κατάληψη από αλλοδαπούς, και οι άνδρες του λιμενικού δέχθηκαν επίθεση κατά την αποχώρησή τους από ομάδα 50 ατόμων. Οι δράστες είχαν στην κατοχή τους μέχρι όπλο καλάζνικοφ και τραυμάτισαν έναν λιμενικό με μαχαιριές στο πόδι και άλλον έναν με γροθιές στο πρόσωπο, ενώ άρπαξαν τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.

Κατά την έρευνα στο σπίτι συνελήφθησαν δύο γυναίκες, ωστόσο η μία διέφυγε.

Ερώτημα είναι γιατί οι άνδρες του λιμενικού δεν ειδοποίησαν για την επιχείρησή τους την αστυνομία, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Απ. ΧονδρόπουλοςΚατ. ΠαπαβασιλείουΜίνα ΜουστάκαΝεκτάριος Ανδριόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα