back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα παρελειπόμενα και τα παρασκήνια της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Αν και ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών, εν τούτοις η εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου το Σάββατο το βράδυ για την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις παρέπεμπε σε πρόβα προετοιμασίας για τις εθνικές εκλογές.

Με τον πρωθυπουργό, πέραν από την πόλωση με τη Ν.Δ και τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της, υποστηρίζοντας πως διολισθαίνει προς την ακροδεξιά και δεν κρύβει το αντικοινωνικό της πρόσωπο, να ζητά από τους παρευρισκομένους να δώσουν από εδώ και πέρα τη μάχη πόρτα πόρτα, ενώ ιδιαίτερο κάλεσμα- προσκλητήριο απήθυνε στη νεολαία και τους 17ρηδες που για πρώτη φορά θα προσέλθουν στις κάλπες.

«Τώρα ενώνουμε δυνάμεις. Φτάνει με το ψέμα, την προπαγάνδα, το διχασμό. Σήμερα εμείς δεν ήρθαμε εδω να δώσουμε μήνυμα για την επόμενη κάλπη, αλλά μήνυμα για τη δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας, για να οικοδομήσουμε μαζί τη νέα εποχή. Για τη διακυβέρνηση της νέας 4ετίας, που θα δώσει σήμα σε όλη την Ευρώπη. Να σας καλέσω, όχι απλά να φύγετε με αυτοπεποίθηση από εδώ, αλλά να έχετε κατά νου να οργανώσετε την παρουσία της προοδευτικής συμμαχίας, δεν είναι μία συμμαχία κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Να στείλουμε το μήνυμα, να πάμε παντού, σπίτι – σπίτι, πόρτα – πόρτα, γειτονιά – γειτονια. Όλοι μαζί, για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, για τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Ότι η Ελλάδα θα μείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας, καλούς αγώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ στο κάλεσμα του προς τους έφηβους ψηφόρους σημείωσε:

«Σε 50 μέρες από τώρα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα δώσουν την απάντηση. Στα δικά μου μάτια, η απάντηση είναι σαφής. Το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης πρέπει να το κρίνουν αυτοί και αυτές που πρωτίστως τους αφορά. Οι νέοι και οι νέες, έχουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις. Και θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς. Τα παιδιά της κρίσης. Τη γενιά που ενηλικιώθηκε ζώντας τη μεγαλύτερη αντίφαση στη σύγχρονη ιστορία.Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές του 21ου αιώνα. Εσείς έχετε τα κλειδιά του μέλλοντος στα χέρια σας. Εσείς έχετε σήμερα τη δύναμη να διορθώσετε τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων γενεών. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα. Η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ευρώπη. Τώρα μιλάτε εσείς. Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας. Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας. Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις»

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

  1. Ο Α. Τσίπρας εισήλθε στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου υπό τους ήχους της μουσικής της Ελένης Καραίνδρου από την ταινία ο «Μελισσοκόμος» του Θ. Αγγελόπουλου, ενώ μόλις όλοκληρώθηκε η ομιλία του ακούστηκε το bella ciao. Το πρώτο μουσικό κομμάτι είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου.
  2. Στην εκδήλωση- συνέδριο υπήρχε έντονη η επιρροή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρχαν αναρτημένα πανό με συνθήματα που παρέπεμπαν στην εποχή του Α. Παπανδρέου. Με πιο χαρακτηριστικό «Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω. Τώρα μιλάει ο λαός».
  3. Καταχειροκροτήθηκε ο Γ. Ραγκούσης όταν ενώπιον του Π. Κόκκαλη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντιον του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, λέγοντας ότι το δίλημμα των εκλογών δεν θα είναι Τσίπρας- Μητσοτάκης, αλλά Τσίπρας – Μαρινάκης.
  4. Ο Σ. Τζουμάκας όταν ανέφερε πως ο Α. Τσίπρας δικαιούται και δεύτερη τετραετία επανέλαβε εαυτόν, καθώς κάτι αντίστοιχο έλεγε και την περίοδο ανάληψης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Κ. Σημίτη, κατά την οποία υπήρξε μπροστάρης του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος.
  5. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ηταν η ηθοποιός Μ. Τουμασάτου, η οποία εδώ και καιρό ακούγεται πως θα είναι και υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  6. Για την εκδήλωση υπήρξε γιγαντιαία κινητοποίηση από πολλές περιοχές της Αττικής και νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος. Το στοίχημα να γεμίσει το γήπεδο κερδήθηκε από τους «πράσινους» του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό στρατηγό τον Α. Κοτσακά και τους συνεργάτες του.
  7. Τουλάχιστον 150 πούλμαν βρίσκονταν στον προάυλιο χώρο των εγκαταστάσεων.
  8. Τελικά στην εκδήλωση υπήρξε εκπροσώπηση από την κίνηση Πράττω του Ν. Κοτζια, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστή εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το πράττω στηρίζει το ευρωψηδοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμμετέχει όμως με υποψηφίους του και είναι άγνωστο τι θα συμβεί μέχρι τις εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς μπορεί να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.
  9. Η Λούκα Κατσέλη δεν παρέστη στην εκδήλωση, αλλά μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της, με το οποίο στήριζε την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάστηκε έντονα η μεγάλη καρφίτσα στο ταγέρ της, καθώς θύμιζε το στυλ της πρώην αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολπμπράιτ.
  10. Ο Νίκος Μπίστης, που χαιρέτησε την εκδήλωση ως εκπρόσωπος της κίνησης «Γέφυρα» ανέβηκε στο βήμα με πατερίτσες. «Έχουν και τα ρίσκα τους οι γεφυρες» ειπε αυτοσαρκαζόμενος.
  11. Η παρουσιάστρια Μαριάνα Τουμασάτου όταν κάλεσε στο βήμα τον Παναγιώτη Παναγιώτου, εκπρόσωπο επίσης της «Γέφυρας» τον αποκάλεσε με το προσωνύμιο που είναι γνωστός στη δημοσιογραφική πιάτσα. «Παν- Παν». «Η κατευθυνση δεν ει ναι πλέον το κέντρο, αλλά η αριστερά» ειπε ο ίδιος στην παρέμβαση του.
  12. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απήυθυναν ακόμη ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Π. Αδαμίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, ο Ν. Ρώσσης, ο Γ. Παναγιωτόπουλος, η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει στον πληρη διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, καθώς επίσης και στην καθιέρωση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ υπεραμύνθηκε με σθένος το νόμο Παρασκευόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ειμαστε υπερήφανοι, και να μην τσιμπάμε από τις επιθέσεις των ΜΜΕ. Χαιρετισμό απήθυνε και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Κόσμος» του Π. Κόκκαλη.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα