back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας»

Διαβάστε επίσης

«Ο αγώνας για τη διαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών πρέπει να είναι διαρκής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά συνάντηση που είχε την Δευτέρα με εκπροσώπους Ελλήνων Ρομά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή και σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», λέγοντας πως στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την παρούσα κυβέρνηση, σε μία περίοδο δημοσιονομικής δυσκολίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις και ρατσιστικές εκφράσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Ιταλία, όπου ένα μέρος της κυβέρνησης κινητοποίησε και τους πολίτες ενάντια στους Ρομά».

Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην εσωτερική κατάσταση, η κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ένταξης, σε αντίθεση με την αντίληψη του παρελθόντος, που ήταν ευκαιριακή, ακόμα και ρουσφετολογική.

«Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έγινε χαρτογράφηση «για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Έλληνες πολίτες», τόνισε.

«Κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας (…) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα “κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση”», πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς η «εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχολικά γεύματα, για να έχουμε «χορτασμένα παιδιά», στα προγράμματα επιμόρφωσης για μεγαλύτερους και στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. Ενώ, σημαντικό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσβαση στην Υγεία, με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους φραγμούς στη δημόσια περίθαλψη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ρομά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Ο Αλ. Τσίπρας, εξέφρασε τη χαρά του και δήλωσε περήφανος γιατί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους Ρομά βρίσκονταν μέλη των κοινοτήτων τους, «που είναι παραδείγματα για όλους», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει φραγμός και όριο αν υπάρχει εκπαίδευση και ο καθένας μπορεί να πάει μπροστά.

«Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού», είπε χαρακτηριστικά.

 

Newsroom Αθήνα 9.84 (Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα