back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Δεν επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας νέους εξοπλισμούς», είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε επίσης

«Η επίλυση των διαφορών και όχι η κλιμάκωση ενδεχομένης κρίσης, αποτελεί προτεραιότητα για το ΓΕΕΘΑ» είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

· Το βασικό αμυντικό δόγμα της χώρας, είναι η επίλυση των διαφορών και όχι η κλιμάκωση της κρίσης, είτε στο Αιγαίο, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αποτροπή και η Διακλαδικότητα είναι βασικές συνιστώσες του.

· Η Ελλάδα δεν θα μπει στην κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό, τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Οι δαπάνες για την Άμυνα παραμένουν στο 2% του ΑΕΠ και δεν πρόκειται να ζητήσει το ΥΠΕΘΑ από την Κυβέρνηση την αύξηση αυτού του ποσοστού. Οι δαπάνες για την Άμυνα είναι επένδυση στην Ειρήνη και στην Ασφάλεια.

· Δημιουργούμε μια Διακλαδική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Η Δύναμη αυτή θα παρεμβαίνει, σε ελάχιστο χρόνο, οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια, όπου θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Θα είναι η αιχμή του δόρατος της ισχύος των Ελληνικών Ε.Δ. Ουσιαστικά θα μια Αποτρεπτική και όχι επιθετική δύναμη, διότι θα απαντά με αποφασιστικότητα σε ενδεχόμενη εχθρική πρόληση ή απειλή.

· Προχωρά κανονικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε VIPER. Το επόμενο διάστημα θα παραλάβουμε 70 ελικόπτερα KIOWAαπο τις ΗΠΑ. Στις απαιτήσεις του ΓΕΕΘΑ θα είναι η ναυπήγηση νέων Φρεγατών.

· Η στρατιωτική συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία, εξελίσσεται ικανοποιητικά και γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ελληνόφωνα στελέχη των Ε.Δ. της γειτονικής χώρας θα ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευσή τους στις στρατιωτικές σχολές της χώρα μας.

· Για τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουσουσί Ακάρ, με συχνές αναφορές για “προβοκάτσια στο Αιγαίο”, ο Πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί απολύτως τη νομιμότητα. Και πρόσθεσε, το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, με τόσα αεροσκάφη να πετούν το ένα κοντά στο άλλο, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα