back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις στη Βρετανία ενόψει και του κρίσιμου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη για το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία: Η Τερέζα Μέι είναι το κεντρικό “πρόσωπο” σε πολλά πρωτοσέλιδα σήμερα λόγω του μηνύματος – διαγγέλματος μέσω βίντεο με το οποίο προειδοποίησε τους ψηφοφόρους τοσο του Συντηρητικού κόμματος όσο και του Εργατικού ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν σε ό,τι αφορά το Brexit.

Η Daily Express χαρακτηρίζει το βίντεο “μια χαλαρή κουβέντα” με το έθνος για την ανάγκη να εξευρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία. Ωστόσο το μήνυμα της εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς Τόρις που πιστεύουν ότι ειναι έτοιμη να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της και να προχωρήσει σε ενα ήπιο διαζύγιο – συμφωνία που θα βασίζεται στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

O Guardian αναφέρει ότι ενώ το βίντεο πήρε εύσημα για το αμφιλεγόμενο στυλ του αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι οι διακομματικές συνομιλίες δεν θα καταλήξουν κάπου.

Η Metro, περιγράφει το βίντεο ως “αμήχανο”.
Στο άρθρο του στην Daily Telegraph ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον λέει ότι συμφωνεί πως η τελωνειακή ένωση θα ήταν ένα βήμα που επί της ουσίας θα εγκατέλειπε την κεντρική λογική του Brexit.
Αλλά η Daily Mail αναφέρει ότι η τελωνειακή ένωση θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει εύκολα εύπεπτο καθώς οι όποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει απο την Ε.Ε. Παρ΄όλα αυτά ζητά από την Μέι να παραμείνει σταθερή στις προϋποθέσεις της και να συνεχίσει να αποκλείει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι εκείνος που εισηγείται η Βρετανία να αποδεχθεί σκληρές πολιτικές προϋποθέσεις ως τίμημα για οποιαδήποτε χρονική επέκταση του Brexit σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν θέλει η Βρετανία να συνεχισει να χρησιμοποιεί την παρουσία της ώστε να αναμειγνύεται στις οικονομικές υποθέσεις της Ε.Ε ειδικά σε ο,τι αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό.

Έχουν απομείνει μόλις πέντε μέρες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την Ε.Ε και το Εργατικό κόμμα δηλώνει ότι αναμένει νέες συνομιλίες με την κυβέρνηση ώστε να εξευρεθεί συμφωνία για το Brexit αναφέρει το BBC. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι μόνο μια διακομματική συμφωνία θα μπορέσει να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών καθώς ήδη το DUP και αρκετοί Τόρις έχουν απορρίψει τη συμφωνία της με την Ε.Ε. Ωστόσο, αρκετοί Συντηρητικοί έχουν επικρίνει την κίνηση της . Η πρωθυπουργός θα μετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ακούσουν τα νέα σχέδια της. Το Ηνωμένο Βασίλειο προγραμματίζεται να βγει από την Ε.Ε την Παρασκευή, 12 Απριλίου στις 23.00 τοπική ώρα. Ωστόσο, τη Δευτέρα οι βουλευτές θα συζητήσουν το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών, Υβετ Κούπερ με βασικό στόχο να αναγκαστεί η βρετανίδα πρωθυπουργός να ζητήσει επέκταση του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο εξόδου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. 0

Υπό την απειλή της μεγάλης χρονικής παράτασης, της πιθανής συμμετοχής της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και της ανάληψης των διαπραγματεύσεων του Brexit από τους βουλευτές, πολλοί Tόριδες φοβούνται τη διαρροή ψήφων προς το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, τον μόνιμο, όπως αποδεικνύεται, εφιάλτη των συντηρητικών βουλευτών. Απειλούν να ξεκινήσουν διαδικασία αντικατάστασης της πρωθυπουργού, κάτι που, με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ένα χρόνο πριν την τελευταία πρόταση μομφής εναντίον της αναφέρει η DW. Σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, 200 πρώην και νυν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουν επαφές με τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν απo αυτά και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα (Independent Group). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζουν ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου κόμματος, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Κάτι τέτοιο, αναπόφευκτα θα σηματοδοτούσε την αλλαγή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος και την αρχή του τέλους του δικομματισμού. Και ενώ η διαμάχη συνεχίζεται με άγνωστο μέχρι πότε θα δοθεί παράταση, από τις 30 Μαρτίου, επόμενη της προγραμματισμένης αρχικά ημέρας εξόδου από την ΕΕ, κυκλοφορούν βρετανικά διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση». Μέχρι τέλος του χρόνου οι Βρετανοί θα πάρουν στα χέρια τους διαβατήρια μπλε χρώματος, όμοια με αυτά που ταξίδευαν παλαιότερα στον κόσμο.

Καθώς οι Συντηρητικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο παλεύουν ακόμα να βγει η χώρα από την Ε.Ε με πολύ πιθανο πλέον το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών αποκλειστική δημοσκόπηση του POLITICO δείχνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα για κομβικά ζητήματα. Σε αρκετές περιφέρειες της χώρας οι Τόρις βρίσκονται πίσω από το Εργατικό κόμμα σε ό,τι αφορά ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τη βρετανική κοινωνία.

Υπάρχει όμως βαθιά δυσαρέσκεια και για τα δύο βασικά κόμματα που δείχνουν ότι έχουν χάσει την επαφη με την πραγματικότητα. Παρ όλα αυτά οι Τόρις προηγούνται γενικά κυρίως σε ό,τι αφορά το Brexit, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την υγεία. Παρά τη γενικά κακή εικόνα του κόμματος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Brexit, η Μει εξακολουθεί να προτιμάται από τους ψηφοφόρους καθώς τη θεωρουν πιο ικανή σε σχέση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος μάλιστα εκτιμάται ως το βασικό πρόβλημα που το Εργατικό κόμμα δεν κερδίζει έως τώρα.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα παίξουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την εβδομάδα (εκτός και βρεθεί ως εκ του θαύματος πλειοψηφία υπερ της συμφωνίας της Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων). Το βασικό ερώτημα για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τετάρτη είναι η χρονική διάρκεια της παράτασης προς το Ηνωμένο Βασίλειο… Ο Γάλλος πρόεδρος κρατά την πιο σκληρή στάση (αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μάλλον είναι μόνος του σε αυτό). Ωστόσο… είναι ο Γάλλος πρόεδρος. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να στηρίξει έως το τέλος την Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ έστειλε επιστολή προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του πως “όποιο κράτος μέλος της Ε.Ε θέσει βέτο για μια χρονική επέκταση για το Brexit και προκαλέσει οικονομική και πολιτική ζημία σε άλλες χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία “δεν θα μπορέσουν ποτέ να συγχωρεθούν”. Μια χώρα που θα μπλοκάρει την επέκταση θα πρέπει να γνωρίζει ότι “ίσως στο μέλλον αντιμετωπίσει και εκείνη κάποιο βέτο”. Αυτή την εβδομάδα ίσως ο Μακρόν πάρει την ευκαιρία να δείξει πως η ευρωπαϊκή πολιτική του δεν έχει να κάνει με τη Γαλλία. Θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν σπάσει για καποιο λόγο η ενότητα της Ε.Ε. Πάντως ο Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα επισκέπτεται το Δουβλίνο.

Στην Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να βγουν το πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές συμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας της Ισπανίας, ABC αλλά δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα ποσοστά για απόλυτη πλειοψηφία (176 εδρών) Το κόμμα αναμένεται να λάβει 31,1% των ψήφων δηλαδή 137 – 139 έδρες από τις συνολικά 350 του κοινοβουλίου. Δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα που λαμβάνει 20,1% και 86-90 έδρες. Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν 14,9% δηλαδή 47-50 έδρες, οι Podemos συγκεντρώνουν 11,5% και 28-30 έδρες, το Vox 9,8% και 16-18 έδρες. Τα μικρότερα αριστερά ή βασκικά κόμματα συγκεντρώνουν εως και 15 έδρες συνολικά.

Στο μεταξύ, οι Ισπανοί πολιτικοί έχουν ξεχυθεί… στην επαρχία προς άγραν ψήφων. Η τεράστια αγροτική περιφέρεια της χώρας έχει γίνει το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος ενόψει των εκλογών στις 28 Απριλίου, διαπιστώνει το Politico. Και εξηγεί πως αυτό οφείλεται επειδή η ισπανική δεξιά έχει δεχθεί διασπαστεί κάτι που μπορεί να οδηγήσει παραδοσιακά οχυρά του Λαϊκού Κόμματος στην… αγκαλιά των Σοσιαλιστών. Στις περισσότερες περιφέρεις η “μάχη” μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι “στήθος με στήθος” βάσει των δημοσκοπήσεων. Το ξαφνικό ενδιαφέρον για τις αγροτικές περιοχές οδηγεί πάντως οδηγεί αρκετούς ψηφοφόρους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Χρησιμοποιοπούν αυτό το ενδιαφέρον για να προωθήσουν τα ζητήματα τους οπως για παράδειγμα το πρόβλημα του δημογραφικού ή την προστασία του κυνηγιού. “Η αγροτικη Ισπανία έχει πλέον αναδειχθεί σε βασικό ζήτημα στη δημόσια σφαίρα και την πολιτική ατζέντα για κάθε κόμμα” παραδέχθηκε ο Σάντσεθ σε συγκέντρωση στη Σεγκόβια, τον περασμένο μήνα. “Ύστερα από χρόνια σιωπής, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση”. Ο Σάντσεθ έχει κάθε λόγο να επικεντρώνεται στην επαρχία. Δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι το Σοσιαλισιτκό κόμμα θα βγει πρώτο στις περισσότερες περιφέρειες. Αυτό δεν οφείλεται πάντως στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην επαρχία … ξαφνικά συντρέχουν προς τους Σοσιαλιστές. Το ακροδεξιό Vox και οι φιλελεύθεροι, Ciudadanos “κλέβουν” ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μοιραίο πλήγμα για το Λαϊκό Κόμμα και τα σχέδια του επικεφαλής του Πάμπλο Κασάδο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός σε συνεργασία με τα δύο αυτά κόμματα καθώς οι δημοσκοπήσες δείχνουν ότι και τα τρια κόμματα υπολείπονται ψήφων για σχηματισμο πλειοψηφίας. “Ο μεγαλύτερος νικητής (από αυτή τη διάσπαση της δεξιάς) θα είναι η αριστερά και το Σοσιαλιστικό κομμα” δηλώνει ο Μπενιαμίν Πριέτο, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην περιφέρεια Κουένκα. Η Ισπανία είναι χωρισμένη σε 52 εκλογικές περιφέρειες και οι αγροτικές εξ αυτών είναι ιδιαίτερα κρισιμες. Οι 28 είναι αραιοκατοικημένες δηλαδή αποτελούν το 20% του πληθυσμού αλλά 30% των εδρω΄ν στο κοινοβούλιο δηλαδη 103 από τις 350 έδρες. Συμπληρωματικά το εκλογικό σύστημα γίνεται λιγότερο αναλογικό σε αυτές τις περιοχές εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού εδρών ανά περιφέρεια δίνοντας στον νικητή των εκλογών “μπόνους εδρών”. Το 2016 το Λαικό Κόμμα κέρδισε 40% από τις αγροτικές περιφέρειες και επομένως 51 έδρες. Σύμφωνα με την El País οι Συντηρητικοί θα χάσουν σχεδόν μισές από τις έδρες τους σε αυτές τις περιφέρειες όπου οι Σοσιαλιστές αναμένεται να τις αυξήσουν από 29 σε 48.

Για Ισραήλ: Στις κάλπες οδηγείται αύριο το Ισραήλ με αμφίρροπο το αποτέλεσμα. Αιτία η είσοδος στην πολιτική σκηνή του 59χρονου στρατηγού Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας. Το κεντρώο κόμμα του Γκαντς, “Μπλε και Λευκό”, στο οποίο μετέχουν και άλλοι στρατηγοί, φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, να συγκεντρώνει περισσότερες έδρες από το συντηρητικό Λικούντ του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει ο Guardian. Ωστόσο βάσει των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων δείχνει πιο πιθανό να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ο Νετανιάχου. Υπό την πίεση αυτών των δεδομένων ο Νετανιάχου χθες αποφάσισε να ανακοινώσει ότι θα προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη εάν εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική θητεία. Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Channel 12 News, ο Νετανιάχου ρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έχει επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, όπως έγινε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Υψώματα του Γκολάν, εδάφη που προσαρτήθηκαν το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών. “Ποιος λέει ότι δεν θα το κάνουμε; Ετοιμαζόμαστε και το συζητάμε. Ρωτάτε εάν περνάμε στο επόμενο στάδιο – η απάντηση είναι “ναι”, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Θα επεκτείνω την ισραηλινή κυριαρχία και δεν κάνω διαχωρισμό μεταξύ των οικισμών” είπε. Η κίνηση αυτή φυσικά έχει την απολυτη στήριξη του Λευκού Οίκου με τον Ντ. Τραμπ πρόσφατα να αναγνωρίζει την ισραηλινή κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν, μια περιοχή που ανήκε παλαιά στη Συρία. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία τον προηγούμενο Μάιο.

Στην Τουρκία: Στη σκιά του εκλογικού πλήγματος που δέχθηκε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας το AKP ζήτησε χθες επανακαταμέτρηση σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ δήλωσε πως το Σάββατο κατατέθηκε αίτημα στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε μία από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει επανακαταμέτρηση και στις υπόλοιπες 38 περιφέρειες. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, η αντιπολίτευση κέρδισε στις δημοτικές εκλογές τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και την Άγκυρα, δηλαδή τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τις οποίες το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους εδώ και 25 χρόνια αναφέρει το BBC. Το AKP επιχειρεί, όμως, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της πολιτικής ήττας, καταγγέλλοντας “κατάφωρες παρατυπίες” στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ενδεικτικό της στάσης του AKP είναι ότι έχει ζητήσει μερική καταμέτρηση ακόμη και στην Άγκυρα, όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς προηγείται καθαρά, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Ο αντιπρόεδρος του AKP δήλωσε δε πως συνολικά η ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές σημαδεύτηκε από «οργανωμένες παραβάσεις, είναι κάτι πέραν ενός απλού ατομικού λάθους». Αναφερόμενος στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, ο Γιαβούζ τόνισε ότι μετά τη νέα καταμέτρηση του 70% περίπου των άκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά που χωρίζει τον υποψήφιο του AKP από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης μειώθηκε σε λιγότερες από 16.500 ψήφους, έναντι τουλάχιστον 25.000 που είχαν ανακοινωθεί κατά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Στην αντίπερα όχθη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγόρησε το AKP ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο πολλαπλασιάζοντας τις προσφυγές, ώστε να διαγράψει κάθε ίχνος ενδεχόμενων καταχρήσεων στον δήμο. Υποψήφιος του AKP στην Κωνσταντινούπολη είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος του περιβάλλοντος Ερντογάν

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα