back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσουρέκι του Πάσχα από την Έφη Γιαλούση

Διαβάστε επίσης

Υλικά: 110 γρ. φρέσκια μαγιά, 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, εγώ τα θέλω γλυκά, ¾ του φλιτζανιού φρέσκο γάλα χλιαρό, 1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα έξτρα, 250 γρ. βούτυρο, 1 φακελάκι μαχλέπι (κοπανισμένο), 1 φακελάκι κακουλέ (μόνο τα σποράκια) κοπανισμένο, Λίγη βανίλια, 3 μέτρια κομμάτια μαστίχα Χίου (κοπανισμένη), 4 αυγά, 1 αυγό έξτρα για άλειμμα, 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια, Αμύγδαλα φιλέ, 6 βραστά κόκκινα αυγά.

Εκτέλεση:
Σ’ ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με το γάλα. Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι μαζί με τα μυρωδικά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια και τη μαστίχα.
Σχηματίζετε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτετε τη μαγιά, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε περίπου 15 λεπτά να ανεβεί η μαγιά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε μέχρι να γίνουν ένας παχύρρευστος χλιαρός χυλός.
Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στο χυλό βουτύρου ανακατεύοντας συνέχεια, το μίγμα πρέπει πάντα να διατηρείται χλιαρό.

Σ’ αυτό το σημείο ρίχνετε το αλεύρι με τα μυρωδικά και τη μαγιά και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Σκεπάζετε με μία καθαρή πετσέτα και διατηρείτε σε ζεστό μέρος για 2 έως 2 ½ ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμο χωρίζετε τη ζύμη σε τρία κομμάτια, το κάθε κομμάτι το χωρίζετε πάλι στα τρία και πλάθετε 3 μακρόστενες λωρίδες έτσι ώστε να «πλέξετε» μια πλεξίδα.
Μπήγετε σε κάθε πλεξίδα 2 βραστά αυγά, ένα επάνω κι ένα κάτω, τοποθετείτε την κάθε πλεξίδα σε ταψί στρωμένο με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ανεβεί αλείφετε με ελαφρώς χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ. Ψήνετε την κάθε πλεξίδα σε προθερμασμένο φούρνο για 30 – 45 λεπτά της ώρας στους 160ο – 170ο C.
Φωτογραφία Έφη Γιαλούση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα