back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Μέι συναντά Μέρκελ και Μακρόν, ενόψει της αυριανής συνόδου ΕΕ για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει η Τερέζα Μέι σήμερα σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και μόνο τέσσερις πριν από τη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο αναμένεται να δοθεί από του Ευρωπαίους ηγέτες έγκριση μίας νέας παράτασης για το Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει να καταφέρει να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο έως τις 30 Ιουνίου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μετέβη πρώτα στο Βερολίνο, όπου συνάντησε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κι έπειτα στο Παρίσι, με σκοπό να μεταπείσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσιάσε στην γερμανίδα καγκελάριο “αναλυτικά τα βήματα που ακολουθεί η κυβέρνησή της προκειμένου να έχει επιτυχή έκβαση το Brexit“, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Downing Street.

H Άνγκελα Μέρκελ σήμερα θα έχει συζήτηση και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, της Συνόδου Κορυφής στη Ρουμανία θα προηγηθεί μία άλλη συνάντηση στις Βρυξέλλες, χωρίς την Τερέζα Μέι. Στην συνάντηση, εκτός από τον οικοδεσπότη βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Ιρλανδίας, με στόχο τον συντονισμό και των 27.

Υψηλόβαθμη ισπανική διπλωματική πηγή επεσήμανε, ωστόσο, ότι η μίνι συνάντηση πριν τη σύνοδο είναι περισσότερο τυπική και ότι “η μπάλα παραμένει σταθερά στο γήπεδο της Μέι“, όπως αναφέρεται στον Guardian.

Πάντως, τα μηνύματα αρκετών ευρωπαίων αξιωματούχων κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. “Εξαιρετικά εκνευριστική”, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με το Brexit ο Μίχαελ Ροτ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, στο πλαίσιο συνόδου των ευρωπαίων ομολόγων του υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Επιπλέον, ο Ροτ επεσήμανε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού για παράταση έως την 30η Ιουνίου. Δεν απέκλεισε ακόμη και μεγαλύτερης διάρκειας παράταση, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά.

O αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκέρνοτ Μπλίμελ, από πλευράς του δήλωσε ότι το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα παραμείνει στο τραπέζι, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες κρίνουν ως μη ικανοποιητικό το σχέδιο του Λονδίνου κατά την αυριανή σύνοδο. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της ενότητας των 27, αλλά και η αποτροπή ενός σκληρού Brexit.

Νωρίτερα, o ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στο αίτημα του Λονδίνου για παράταση των διαπραγματεύσεων, έγραψε στο twitter: “Πρέπει να γνωρίζουμε πότε και σε ποια βάση θα επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο την Αποχώρηση Συμφωνίας. Για να δώσουμε θετική απάντηση, θα πρέπει να διασφαλισθεί μία ειλικρινής συνεργασία από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου.”

Σαφέστατο μήνυμα προς την Τερέζα Μέι έστειλε Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί τελικά να μην εγκρίνει μία νέα παράταση της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, εάν η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν φανεί πρόθυμη να δεχτεί την τελωνειακή ένωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι η Ε. χρειάζεται ένα “χρονοδιάγραμμα” ή έναν “οδικό χάρτη” από το Ηνωμένο Βασίλειο, προτού αποφασίσει στη Σύνοδο Κορυφής τα επόμενα βήματα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Προϋπόθεση άλλωστε για να πάρει η Μέι τον χρόνο που ζητά είναι να έχει να παρουσιάσει αύριο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλιώς η Βρετανία θα βρεθεί εκτός ΕΕ την Παρασκευή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι βέβαιη ότι ένα άτακτο Brexit ή μία μακρά παράταση ενός έτους θα είναι καταστροφική, ωστόσο δέχεται πιέσεις στη χώρα της να συνταχθεί με την πιο σκληρή στάση του Μακρόν, ο οποίος επιμένει ότι για να συναινέσει στην παράταση που ζητεί το Λονδίνο, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή από τους Βρετανούς, η Μέρκελ εμφανίζεται ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

Χτες το βράδυ ( Δευτέρα ) έγινε ένα πρώτο βήμα επίλυσης του αδιεξόδου στην Βρετανική Βουλή , καθώς το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έγινε νόμος, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος ή εσκεμμένα.
Η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την υποβολή του νομοσχεδίου, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η έγκρισή του πρέπει να ερμηνευτεί ως υποστήριξη προς την πρωθυπουργό να κλείσει συμφωνία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα