back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στις κρίσιμες αυτές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που έχουν λάβει την μορφή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το μέλλον της ήδη μακρόχρονης κυριαρχίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κρίνουν σήμερα οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι. Αν και οι εκλογές είναι βουλευτικές και θα αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ, της εθνικής αντιπροσωπείας δηλαδή, για πολλούς θεωρούνται σαν μία ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο.

Αντίπαλός του, ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς, που μιλά για αλλαγή σελίδας στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά από 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Νετανιάχου. Αν ο τελευταίος επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Κυβέρνηση συνεργασίας

Κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν έχει ποτέ εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών ώστε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Έτσι οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν παράδοση για την χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ο νυν πρόεδρος παρά ο Γκαντς και αυτό λόγω των στενών σχέσεων του Νετανιάχου με άλλα δεξιό κόμματα και θρησκευτικά κόμματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα