back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Βαρύ πρόγραμμα” ως το καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης

Μία σειρά από υποχρεώσεις ακολουθούν το επόμενο τρίμηνο για την ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξάμηνο, όσο και σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η χώρα ενόψει της επόμενης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Η έκθεση αυτή θα συμπέσει με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του “ευρωπαϊκού εξαμήνου”. Στο ίδιο πλαίσιο, η χώρα καλείται να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπιστούν μακρο-οικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτα το ΔΝΤ

Αυτό που, ωστόσο, προηγείται χρονικά είναι η επικείμενη σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, 12 – 14 Απριλίου.

Εκεί οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να θέσουν για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα αποπληρωμής των ακριβότερων δανείων του Ταμείου. Θα πρέπει να προηγηθεί (επισήμως) το πράσινο φως του ESM προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώσει περίπου 3.5 δισεκατομμύρια από τα συνολικά 9.5 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστά στο Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Η ελληνική οικονομία αποτέλεσε πρόσφατα θέμα συζήτησης στο ΔΣ του, στο πλαίσιο της πρώτης ενδιάμεσης Έκθεσης του Ταμείου.

Οι προβλέψεις του περιλαμβάνονται εκεί και αναμένεται να ανανεωθούν στο “Αρθρο IV” για την Ελλάδα, το οποίο θα ακολουθήσει μετά την επόμενη αποστολή στην Αθήνα.

Το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και οι συστάσεις της Κομισιόν

Μετά το Πάσχα (6 Μαΐου) αναμένεται στην Αθήνα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να καταρτιστεί η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας.

Παράλληλα, όμως θα συζητηθούν όλα τα θέματα που προκύπτουν από την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Έτσι η Ελλάδα καλείται να καταθέσει εκ νέου τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της έως και το 2022.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν θα καταρτίσει Έκθεση με συγκεκριμένες προτεινόμενες συστάσεις (CSR) η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Επιτροπής.

Η έκθεση θα λάβει την τελική της μορφή πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου αφού θα έχει υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές. Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων συστάσεων της επιτροπής θα συνδέεται προνομιακά με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν σε πεδία που έχουν διαπιστωθεί μακροοικονομικές ανισορροπίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα