back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Σαλβίνι για τις Ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Ο Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να συγκροτήσει την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλους ευρωσκεπτικιστές, κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της Λέγκας ενόψει Ευρωεκλογών.

Αυτή η πολιτική ομάδα, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, θα είναι “η μεγαλύτερη, σημαντικότερη, πιο αποφασισμένη και περισσότερο προσανατολισμένη στο μέλλον”.

Στο πλευρό του Σαλβίνι Γερμανοί, Φινλανδοί και Δανοί

Ο Σαλβίνι, ο οποίος εκτός από γραμματέας της Λέγκας, είναι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι αυτή η πολιτική ομάδα θα “αλλάξει τους κανόνες της Ευρώπης”, κατά την παρουσίαση του προγράμματός του σε πολυτελές ξενοδοχείου του Μιλάνου, παρουσία ευρωβουλευτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, του Κόμματος των Φινλανδών και του Δανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο επικεφαλής της Λέγκας επεσήμανε ότι επιθυμεί η νέα πολιτική ομάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδικασία που θα ακολουθήσει τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. “Στόχος μας είναι να γίνουμε τελικά κυβερνητική δύναμη και μία δύναμη αλλαγής”, είπε χαρακτηριστικά.

Απουσίες από Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία και Αυστρία

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όσοι έδωσαν το παρόν στην παρουσίαση που έφερε τον τίτλο “Προς μια Ευρώπη της Κοινής Λογικής”, θα συνεργασθούν στενά με παραδοσιακούς συμμάχους της Λέγκας, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν, μολονότι το κόμμα δεν εκπροσωπήθηκε χθες. Επίσης, απουσίασαν εκπρόσωποι του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, του Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, αλλά και του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).

Ο γραμματέας της Λέγκας υπογράμμισε ότι αυτά τα κόμματα έχουν κοινή αντίληψη αναφορικά με “τους συνοριακούς ελέγχους, την μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού”.

Παρόλα αυτά, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα συχνά δεν καταφέρνουν να συνεργαστούν στην λήψη αποφάσεων ή ακόμη και να παραμείνουν αρραγή σε εσωτερικό επίπεδο.

Διεύρυνση της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας

Ο Σαλβίνι παραδέχτηκε ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν διαφορές. Θα επιδιώξει, ωστόσο, όπως τόνισε, να προσελκύσει και κόμματα που δεν ανήκουν στην ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), τα μέλη της οποίας ανήκουν σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα με σημεία σύγκλισης τον εθνικισμό, την αντίθεση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και στην μετανάστευση. Στόχος τους να αλλάξουν μαζί τον “εφιάλτη”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, των υπάρχοντων προτεραιοτήτων στις πολιτικές της ΕΕ.

Πέμπτη ομάδα οι ευρωσκεπτικιστές;

Η ομάδα ENF αριθμεί αυτή την στιγμή 37 μέλη, τα οποία, μεταξύ άλλων, προέρχονται από τον Εθνικό Συναγερμό, το FPÖ, το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον (Vlaams Belang) και το Κόμμα για την Ελευθερία της Ολλανδίας του Γκερτ Βίλντερς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε ο αριθμός των μελών της να φτάσει τα 59, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα