back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: μείωση του αριθμού των εκτελέσεων ανά τον πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των εκτελέσεων ανά τον πλανήτη έχει σημειώσει πτώση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για την ακρίβεια, ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαετίας. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται σε χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν και το Ιράκ τον τελευταίο χρόνο.

Παρόλα αυτά, τα ευχάριστα αυτά νέα επισκιάζονται από την πρόσφατη ανακοίνωση του Σουλτάνου του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ, ότι θα εκτελούνται δια λιθοβολισμού όσοι έχουν συνάψει ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή έχουν διαπράξει μοιχεία.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την κυβέρνηση του Μπρουνέι να ακυρώσει έναν νόμο “που θα τιμωρεί με την θανατική ποινή ανθρώπους που έχουν διαπράξει μία ευρεία γκάμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μοιχείας και των συναινετικών ερωτικών σχέσεων μεταξύ ομοφύλων”.

Ο νόμος στο Μπρουνέι και το ελληνικό Bel Air

Ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνι, γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία και την ακτιβιστική του δράση, κάλεσε σε μποϊκοτάρισμα των πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στον Σουλτάνο του Μπρουνέι. Παρά ταύτα, ο νόμος τέθηκε στις 3 Απριλίου σε ισχύ.

Ένα από τα ξενοδοχεία του Σουλτάνου είναι το Bel Air στο Λος Άντζελες, το οποίο λειτουργεί από το 1946 και πελάτες του, μεταξύ άλλων, υπήρξαν οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Όντρι Χέμπορν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Πολ Νιούμαν και Γκρέις Κέλι.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης, τόσο το email όσο και τα κοινωνικά δίκτυα της ξενοδοχειακής μονάδας έχουν δεχθεί ομοβροντία μηνυμάτων διαμαρτυρίας. Αντίστοιχα μηνύματα και επιστολές έχουν δεχθεί και άλλα ξενοδοχεία που φέρουν το ίδιο όνομα ανά τον κόσμο.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Bel Air στο Νυδρί της Λευκάδας. Η σελίδα του ξενοδοχείου στο Facebook έγινε στόχος επιθέσεων, γεγονός που οδήγησε τους υπεύθυνους να προχωρήσουν σε τοποθέτηση με την οποία διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ξενοδοχειακό όμιλο του Σουλτάνου του Μπρουνέι.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 εκτελέστηκαν 253 άνθρωποι στο Ιράν, μισοί από ό,τι το 2017.

Την περσινή χρονιά στο Πακιστάν εκτελέστηκαν 14 άτομα έναντι 250 το 2017.

Για μία ακόμη χρονιά η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, στην Κίνα εκτελούνται χιλιάδες άνθρωποι ετησίως. Σαφή στοιχεία δεν υπάρχουν, καθώς οι αρχές δεν δημοσιοποιούν τον ακριβή αριθμό.

Το 2018, στη Σαουδική Αραβία εκτελέστηκαν 149 άνθρωποι, κάποιοι δι’ απαγχονισμού, με στόχο η τιμωρία να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υπόλοιπους πολίτες.

Στην Αίγυπτο, εν τω μεταξύ πέρυσι εκτελέστηκαν 43 άνθρωποι και 717 καταδικάστηκαν σε θάνατο, πολλοί για “βία με πολιτικό υπόβαθρο” και “τρομοκρατία”.

Στο Βιετνάμ το 2018 εκτελέστηκαν 85 άτομα, στην Ιαπωνία 15 και στη Σιγκαπούρη 13.

Πέρυσι μόνο τέσσερα κράτη στην υποσαχάριο Αφρική εκτέλεσαν θανατικές ποινές: η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Μποτσουάνα. 17 αφρικανικά κράτη έχουν καταργήσει τέτοιου είδους ποινές.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα