back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η απαξίωση των φοιτητικών εκλογών συνεχίζεται

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια, διπλές κάλπες και αναβολές σημάδεψαν και φέτος τις φοιτητικές εκλογές, οι οποίες οδηγούνται χρόνο με το χρόνο στην πλήρη απαξίωση.

Κατά τα άλλα, η ΔΑΠ (ΝΔ) για 33η συνεχή φορά κατακτά άνετα την πρωτιά, η 2η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) ενίσχυσε τα ποσοστά της, ενώ ακόμη χαμηλότερα ποσοστά από πέρυσι καταγράφουν η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και το BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε έπειτα από την εισβολή περίπου 50 αντιεξουσιαστών. Οι φοιτητικές παρατάξεις αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες για το εάν θα επαναληφθούν οι εκλογές την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο εκτιμάται ότι δύσκολα θα συμφωνήσουν σε ημερομηνία και διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Παρατράγουδα σημειώθηκαν και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο καθώς εκεί για 3η συνεχή χρονιά στήθηκαν διπλές κάλπες. Η μία, από τη ΔΑΠ, στο Ζάππειο, και η άλλη, από την ΠΑΣΠ στο κλειστό του Σπόρτινγκ, στα Άνω Πατήσια, ωστόσο καμία άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία για το ΟΠΑ. Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας επίσης στελέχη της ΔΑΠ καταγγέλλουν ότι περίπου 15 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στη σχολή με ξύλα, προπηλάκισαν φοιτητές και χτύπησαν μία φοιτήτρια τραυματίζοντάς την ελαφρά.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που παραδοσιακά υπάρχει για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών είναι ότι η ΚΝΕ παραπέμπει σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα για τα «μόνο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα», ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα μέσω των λογαριασμών της στα social media.

Tα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδωσε η προσκείμενη στο ΚΚΕ Πανσπουδαστική, σε περισσότερα από τα μισά ΑΕΙ, η ΔΑΠ λαμβάνει 36%, η Πανσπουδαστική 28% και οι ΕΑΑΚ (που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά) 10%. Σε ποσοστά κάτω του 7% πέφτει η ΠΑΣΠ ενώ ακόμα πιο χαμηλά, στο 1,1% «κατρακυλά» η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη. Στα ΤΕΙ η Πανσπουδαστική σύμφωνα με τα ποσοστά που ανακοινώνει η ίδια λαμβάνει ποσοστό 21.40% ενώ η ΔΑΠ προηγείται με ποσοστό 63,67%.

Η ΔΑΠ δεν προβλέπεται να ανακοινώσει συγκεντρωτικά ποσοστά πριν τα μεσάνυχτα, εκπρόσωποί της ωστόσο εκτιμούν ότι η παράταξή τους θα διατηρήσει τα περυσινή δύναμη της, καθώς τα αποτελέσματα την φέρουν στα όρια της αυτοδυναμίας στα ΑΕΙ και με μια καθαρή αυτοδυναμία στα ΤΕΙ. Πρωτιά της ΔΑΠ στα ΑΕΙ δίνουν και τα ΕΑΑΚ αλλά με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2018. Η ΕΑΑΚ έδινε αυξηση για την ΠΣΚ και πτώση για την ΠΑΣΠ και το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 1%.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα