back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέο επικίνδυνο είδος μύκητα αντιστέκεται στα φάρμακα

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο είδος μύκητα που ονομάζεται Candida Auris, έχει εμφανιστεί στην Αμερική και οι Ομοσπονδιακές Αρχές Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το προσέθεσαν στη λίστα με τα μικρόβια που θεωρούνται «επείγουσες απειλές» γιατί δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με τις υπάρχουσες αντιμυκητισιακές θεραπείες.

Το νέο είδος μύκητα έχει εντοπιστεί σε περιορισμένα κρούσματα στη Βενεζουέλα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, αλλά και στην Ισπανία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας ηλικιωμένος άνδρας μεταφέρθηκε τον περασμένο Μάιο σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με έντονους πόνους στην κοιλιά. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι είχε μολυνθεί από ένα μυστηριώδες αλλά και θανατηφόρο μικρόβιο, γι’ αυτό απομονώθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι είχε προσβληθεί από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida Auris, ο οποίος επιτίθεται σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το επικίνδυνο αυτό βακτήριο φαίνεται πως εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια το μικρόβιο βρέθηκε και σε μια μονάδα νεογνών της Βενεζουέλας, σ’ ένα νοσοκομείο της Ισπανίας, ενώ ανάγκασε ένα διάσημο βρετανικό ιατρικό κέντρο να κλείσει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του. Εντοπίστηκε επίσης σε Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική.

Πρόσφατα φαίνεται πως το μικρόβιο εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, καθώς εντοπίστηκε σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Ιλινόις. Οι Ομοσπονδιακές Αρχές Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το προσέθεσαν στη λίστα με τα μικρόβια που θεωρούνται «επείγουσες απειλές».

Σύμφωνα με τους Times, το στέλεχος του C. Αuris είναι ανθεκτικό, καθώς είναι αδιαπέραστο από μείζονες αντιμυκητιασικές φαρμακευτικές ουσίες, καθιστώντας το έτσι ως μία από τις πιο μεγάλες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα