back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο χρόνος και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Διαβάστε επίσης

Με διεθνείς προσωπικότητες όπως ο χορευτής Άκραμ Κάν και ο σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ, με 20 ξένες ομάδες και πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου.  

Το αναλυτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι από την καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπα, τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίστη και το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. «Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια εξαιρετική περιφερειακή πολιτική, που μας οδηγεί στον διορισμό διευθυντών του Υπουργείου Πολιτισμού σε κάθε περιφέρεια, ούτως ώστε να προωθηθεί ο Πολιτισμός σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Το Φεστιβάλ γίνεται 25 χρονών, περνάει από τη νεανική του φάση σε μια περίοδο ωριμότητας. Δικαιώνεται η προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε τριετή χρηματοδότηση της τάξεως των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που οδήγησε σε σοβαρό και μακρόπνοο προγραμματισμό» δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο χρόνος: μέγεθος μη μετρήσιμο

Με αφετηρία την έννοια του χρόνου η Λίντα Καπετανέα σχεδίασε ένα πρόγραμμα που πραγματεύεται επιμέρους θέματα όπως: ο χρόνος και η σχέση του με τη διαμόρφωση προσωπικής, κοινωνικής, ιστορικής ταυτότητας, ο ρόλος του χρόνου στην αφήγηση ιστοριών, ο χρόνος στο σώμα του χορευτή, η διάρκεια του καλλιτεχνικού έργου και η αντοχή του στον χρόνο, ο χρόνος και η σχέση του με τη μνήμη, ο χρόνος και η σχέση του με καθημερινά ή άλλα τελετουργικά, η επιστροφή στις ρίζες, τα μοιραία, μη αναστρέψιμα και αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής.  

Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γερμανία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία ενώ φιλοξενούνται και τρεις ελληνικές ομάδες. Οι περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έντεκα παραγωγές θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Χορού, ενώ δωδεκα ακόμα θα έχουν υπαίθριο χαρακτήρα και θα λάβουν χώρα στοην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας.  

 Το Φεστιβάλ ανοίγει το πρόγραμμά του με το έργο παγκοσμίου φήμης The Roots, που περιοδεύει από το 2013 σε όλο τον κόσμο, σε χορογραφία του Γάλλου Καντέρ Αττού, από την ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap ενώ ξεχωρίζουν ακόμη, η παράσταση-μανιφέστο της Κατερίνας Ανδρέου BSTRD και η παράσταση των Βέλγων Κάμπινετ Κα, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τίτλο Invisible. Το Invisible, ένα έργο για ηλικίες άνω των 8 ετών, μας μιλά για το τί συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μέσα από καταλυτικά γεγονότα χάσουν τα σημεία αναφοράς τους. Είναι μια παράσταση με 7 χορευτές διαφορετικών ηλικιών για την κάθαρση, την ελπίδα και την παρηγοριά.

Δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης: Ακραμ Καν και Béla Tarr

Δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, που όμως αντιπροσωπεύουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την έννοια της ελευθερίας του δημιουργού απέναντι στον Χρόνο, ο Akram Khan και ο Béla Tarr , φιλοξενούνται αυτή τη χρονιά στο Φεστιβάλ.

Akram Khan

Ο Akram Khan, ο μεγάλος χορογράφος που διαρκώς μελετά την παράδοση και τις ρίζες του για να αποκαλύψει κάτι νέο στο παρόν, έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα και θα παρουσιάσει το έργο Until the Lions, ένα έργο εμπνευσμένο από το έπος Μαχαμπχαράτα, που μιλά για τις προκλήσεις του γυναικείου φύλου, την επίδραση του χρόνου πάνω στο σώμα και τη μετάβαση από τη δύναμη στην αντοχή.

To έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, αποτελεί μία πολύ σημαντική παραγωγή και έχει γίνει γνωστό, εκτός από τις ερμηνείες των χορευτών, για το εντυπωσιακό σκηνικό του και την υπέροχη ζωντανή μουσική.

Béla Tarr

Ο Béla Tarr  δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο βραβευμένος Ούγγρος σκηνοθέτης με τη σπάνια προσωπικότητα κατάφερε μέσα από τις ταινίες που έχει γυρίσει να δοθεί ολοκληρωτικά στο προσωπικό του όραμα για το σινεμά και να δημιουργήσει μια εντελώς προσωπική και ασυμβίβαστη γλώσσα.

Μετά το αφιέρωμα στο έργο του, που έγινε στην Αθήνα το 2011, επιστρέφει στην Ελλάδα για να εμφανιστεί σε ένα φεστιβάλ χορού. Η πρόσκληση που του έγινε, την οποία δέχτηκε αμέσως, έγινε γιατί είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες στον κόσμο που μπορεί να μας μιλήσει για την σχέση του καλλιτέχνη με τον χρόνο.

Έχει ήδη ανακοινώσει πως μετά την τελευταία του ταινία δεν πρόκειται να γυρίσει άλλη, εξηγώντας ότι έχει πει όσα είχε να πει μέσα από τις ταινίες του. Είναι ένας μοναδικός δημιουργός του κινηματογράφου που αγαπά να παρατηρεί και να παρουσιάζει τους ανθρώπους, και που αφιερώνει όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να το πετύχει στα έργα του. Θα προβληθούν δύο ταινίες του, οι Αρμονίες του Werkmeister και το Άλογο του Τορίνο, και θα γίνει και μια ανοιχτή για το κοινό συζήτηση στο Μέγαρο Χορού.

Εκτός από τις ταινίες του Μπέλα Ταρ θα γίνει και μία προβολή του ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στη μεγάλη Καναδή χορεύτρια των La La La Human Steps και χορογράφο Λουίζ Λεκαβαλιέ, με τίτλο Louise Lecavalier: In motion σε σκηνοθεσία του Ρεϋμόν Σεν-Ζαν. Είναι μια παραγωγή του 2017, που θα προβληθεί στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού και θα μας αφηγηθεί την συναρπαστική ιστορία της τολμηρής Καναδής χορεύτριας, που από το 1980, όταν έφερε επανάσταση στον σύγχρονο χορό με την τότε ανατρεπτική κινησιολογία της, μέχρι σήμερα, στα 61 χρόνια της, συνεχίζει αδιάκοπα να χορεύει, να δημιουργεί και να αναζητά την τέλεια κίνηση. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα