back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο για το Brexit είναι ένα από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ σύμφωνα με τα οποία ο Νετανιάχου είναι έτοιμος για πέμπτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Για Ισραήλ

“Έτοιμος για επανεκλογή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου” αναφέρει το Polico. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται ότι εξασφαλίζει και πέμπτη θητεία. Ενώ το κόμμα του Μπίμπι, Λικούντ φαίνεται να είναι κοντά με το κόμμα του Μπένι Γκαντς και να λαμβάνουν και τα δύο 35 έδρες, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αναφέρει η Haaretz.

“Εκλογές στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έτοιμος για πέμπτη θητεία” αναφέρει το BBC. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται ότι εξασφαλίζει και πέμπτη θητεία μετά από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων καθώς θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμου με δεξιά κόμματα.Το κόμμα του, Λικούντ φαίνεται ότι κερδίζει τις ίδιες ακριβώς έδρες με το κόμμα “Συμμαχία Μπλε και Λευκό” του πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς. Όμως το Λικούντ σε συνεργασία με άλλα δεξιά κόμματα αναμένεται να λάβει 65 συνολικά έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο 69χρονος πολιτικός όμως κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ωστόσο τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός μετά τον ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Νετανιάχου είναι μπροστά” σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC. Υπήρξαν πανηγυρισμοί σχθες για τον Μπένι Γκαντς μόλις βγήκαν τα πρώτα exit poll. Οι υποστηρικτές του πίστεψαν ότι η χώρα βρισκόταν μπροστά στην προοπτική μιας νέα κεντροαριστερής κυβέρνησης. Αλλά με την καταμέτρηση των ψήφων στη διάρκεια της νύχτας η επιτυχία του Νετανιάχου γνόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Ο πρόεδρος του Λικουντ φαίνεται ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη βοήθεια και άλλων κεντροδεξιών, εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων. Δήλωσε ότι η ιστορία έδωσε στον λαό του Ισραήλ μια ακόμα ευκαιρία στους υποστηρικτές του και χρησιμοποιώντας το υποκοριστικο του είπε ο ίδιος: “Μπίμπι, ο βασιλιάς του Ισραήλ”. Με τα αριστερά και αραβο-ισραηλινα κόμματα να μην έχουν τελικά κατορθώσει να ανεβάσουν τα ποσοστά τους η νίκη του είναι πλέον αποφασιστική παρά τη σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει στην πρωθυπουργική του θητεία. Ο Νετανιάχου έκανε προεκλογική εκστρατεία με μηνύματα που αφορούσαν την ασφάλεια… και την ανέδειξε σε κυρίαρχο ζήτημα των εκλογών. Επίσης δεσμεύθηκε για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και των εβραϊκών εποικισμών, που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί εμπλοκής του σε υπόθεση διαφθοράς λέγοντας ότι είναι θυμα “ενός κυνηγιού μαγισσών” που είχε σκοπό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αραβο -ισραηλινοί πολιτικοί κατηγόρησαν χθες το κόμμα του ότι απέστειλε 1.200 παρατηρητές με κρυφές κάμερες σε εκλογικά τμήματα της αραβικής κοινότητας. Ο Γκαντς, ένας απόστρατος στρατηγός ίδρυσε το κόμμα του τον περασμένο Φεβρουάριο, υποσχόμενος να ενώσει τη χώρα που “έχει χάσει τον δρόμο της”. Ο 59χρονος πρώην επικεφαλής του στρατού είχε υποσχεθεί καθαρές πολιτικές… Αναφερόταν σε “διαχωρισμό” από τους Παλαιστινίους χωρίς όμως ξεκάθαρη αναφορά σε ανεξάρτητο κράτος. Είχε ζητήσει επίσης ελέγχους στην κοιλάδα της Ιορδανίας και τη διατήρηση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Για Brexit

“Σφραγίστηκε με ένα φιλί” ο τίτλος της Daily Telegraph με φωτογραφία της Τερέζα Μέι και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν που συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι ενόψει του σημερινού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αισθάνονται ότι το σχέδιο της κα. Μέγι για παράταση έως τις 30 Ιουνίου ενέχει αρκετούς κινδύνους – αλλά αντιπροτείνουν μια καθυστέρηση έως και ένα χρόνο. Η εφημερίδα προσθέτει ότι αν τελικά συμφωνηθεί η μακρά καθυστέρηση, τότε η Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με άμεσες εκκλήσεις για παραίτηση της.
Η Metro αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί παράταση του Brexit έως τον Δεκέμβριο, παρά την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου για καθυστέρηση έως τα τέλη Ιουνίου. Ο κ. Μακρόν αναμένεται να απαιτήσει κάποιες επιπρόσθετες προϋποθέσεις, αναφέρει η εφημερίδα, όπως για παράδειγμα αφαίρεση κάθε δικαιώματος στη λήψη αποφάσεων για την Ε.Ε στη διάρκεια αυτής της περιόδου, στην περίπτωση που ένας σκληροπυρηνικός υποστηρικτης του Brexit αναλάβει την πρωθυπουργία.
Οι Times αναφέρουν ότι ο κ. Μακρόν – που θέλει να επιβάλει προϋποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο – για να εξασφαλίσει μια “καλή συμπεριφορά” εκ μέρους του Λονδίνου σε περίπτωση χρονικής παράτασης έχει ήδη λάβει προειδοποίηση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην ταπεινώσει την Μέι. Ο κ. Τουσκ ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να συμπεριφερθούν με σεβασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αποφύγουν να δηλητηριάσουν τις μελλοντικές σχέσεις.
Η i αμφιβάλλει για το εάν η κ. Μέι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την παράταση που επιθυμεί για το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον θα εγκρίνουν μια παράταση έως και ένα χρόνο.

Στο μεταξύ στο σημερινό έκτακτο ευρωπαϊκο συμβούλιο βασικό θέμα θα είναι αν θα δοθεί αυτή η χρονική παράταση για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θα ήθελε να καθυστερήσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε έως τις 30 Ιουνίου. Αλλά η Ε.Ε αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη χρονική παράταση έως και ένα χρόνο με προϋποθέσεις μετά τη σχετική ειήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο κανονικά προγραμματίζεται να βγει από την Ε.Ε την Παρασκευγή στις 23.00 το βράδυ. Έως τώρα οι βουλευτές έχουν απορρίψει τη Συμφωνία Αποχώρησης της κα. Μέι και τώρα εκείνη ζητά νέα παράταση. Αν δεν δοθεί αυτή η παράταση τότε η χώρα θα βγει από την Ε.Ε, χωρίς συμφωνία. Η κα. Μέι θα φθάσει στη βελγική πρωτεούσα σήμερα το απόγευμα και ενώ είναι ακόμα σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικών για να αρθεί το αδιέξοδο γύρω από το Brexit. Στη διάρκεια του Συμβουλίου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00 το απόγευμα (τοπική ώρα) η κα Μέι θα παρουσιάσει επισήμως τα επιχειρήματα της για χρονική παράταση έως τις 30 Ιουνίου. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν αμέσως μετά την ευκαιρία να συζητήσουν χωρίς εκείνη στη διάρκεια του δείπνου για το πώς θα απαντήσουν σε αυτό το αιτημα.

“Ένας οιωνός, αν ναι γιατί ακριβώς;” η Άγκελα Μέρκελ παραδοσιακά αναμένει τους φιλοξενούμενους της έξω από την καγκελαρία. Αλλά όταν έφθασε χθες στο Βερολίνο η Τερέζα Μέι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φάνηκε πουθενά. Τι να έκανε η Μέι; Προχώρησε και μπήκε στην καγκελαρία ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η κα Μέρκελ εμφανίστηκε, την υποδέχθηκε και αμέσως μετά εξαφανίστηκαν και οι δύο. Σύμφωνα με την Bild, η καγκελάριος απολογήθηκε για την καθυστέρηση. Οι συζητήσεις εξελίχθηκαν παραδόξως καλά για τη Μέι. Η Γερμανία είναι άλλωστε ανοιχτή σε μια χρονική παράταση για το Brexit και θα στηρίξουν το αίτημα της Μέι, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο. Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι δεν έχει τελικά αντιρρήσεις επό της αρχής σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Η συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε έληξε χθες στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα). Επομένως ήρθε η ώρα για ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Πρώτα θα πάρει τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι που θα στείλει το μήνυμα ότι: το κοινοβούλιο θεωρεί ότι η ιδέα να δοθεί νέα παράταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και άρα να μετάσχει η Βρετανία στις ευρωεκλογές, καθόλου εύπεπτο…Η Μέι θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς θέλει μια καθυστέρηση δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Οι 27 της Ε.Ε θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα απαντήσουν: είτε μεγάλη είτε μικρή παράταση προς τη Βρετανία ή αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν… τότε έξοδο την Παρασκευή.

“Πως είναι η ατμόσφαιρα εντός της Ε.Ε” σχολιάζει το Politico ότι τρία σημεία θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί ενόψει του σημερινού Συμβουλίου: 1. Η Ε.Ε δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μερίδιο ευθύνης. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία “δεν θα είναι ποτέ μια απόφαση της Ε.Ε” δήλωσε ο Μπαρνιέ την Τρίτη. Το εάν εξαιρεί την πιθανότητα να πέσει από τον γκρεμό η Βρετανία… είναι μια άλλη ιστορία. Ο Μπαρνιέ έχει και μια άλλη συμβουλή προς το Λονδίνο: Αν θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει την έξοδο χωρίς συμφωνία το μονο που χρειάζεται είναι να ψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. 2. Θα τολμήσει κάποιος απο τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρουσιάσει δικό του σχέδιο; Υπάρχουν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν υποφέρουν από κούραση γύρω από το ζήτημα… βγάζουν αλλεργία για το Brexit (οι λόγοι είναι πολλοί – ίσως κάποιοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ή δεν θέλουν η Βρετανία να χαλάσει τα σχέδια τους ενόψει των ευρωεκλογών ή έχουν μεγαλύτερα δικά τους προβλήματα). Δεν είναι σίγουρο βέβαια ότι θα ρισκάρουν να προκαλέσουν ανατροπή μιας ομόφωνης απόφασης… Και σε αυτό συνηγορεί το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Αλλά όμως ο Τουσκ είναι ακόμα ανήσυχος. “Όποια ενέργεια αποφασιστεί δεν θα πρέπει να ληφθεί με αρνητικά αισθήματα” έγραψε στην επιστολή του προς τους 27.

Για Ιταλία

Μιλώντας για μεγαλύτερες ανησυχίες της Ε.Ε από το… Brexit η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού και παρά τη συμφωνία πέρυσι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού γνωστού και ως “Ντοκουμέντο των Οικονομικών και Δημοσιονομικών Στοιχείων” (DEF) που έχει στην κατοχή του το POLITICO, η κυβέρνηση αναμένει μια έλλειμμα 2,4% για φέτος αυτό ξεπερνά τον στόχο που είχε συμφωνήσει για 2% τον Δεκέμβριο μετά την αρχική πρόταση της Ρώμης ακριβώς για 2,4% που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές για τις προθέσεις αύξησης των δαπανών από την κυβέρνηση. Ως συνεπεια μειώνονται και οι προβλέψεις για ανάπτυξη σε 0,1% από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. “Η ιταλική κυβέρνηση έχασε το μομέντουμ” πέρυσι και εξαιτίας αυτού η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ πέφτει σε σύγκριση με τις τελευταίες εκτιμήσεις” αναφέρει το προσχέδιο. Επιπρόσθετα το ντοκουμέντο – που προετοιμάζεται απο το υπουργείο Οικονομικών – και όχι από τα κυβερνωντα κόμματα – επίσης αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όπως το εισόδημα του πολίτη και μερική αύξηση των συντάξεων -φαίνεται ότι έχουν οριακά θετική επίπτωση στην οικονομία.

“Χωρίς οικονομικό σχέδιο η ιταλική κυβέρνηση;” αναφέρει η DW. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ αλλά και του κλαμπ του G7 που βρίσκεται σε ύφεση. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων επιδεινώνουν την κατάσταση. Την έντονη ανησυχία του για το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί το τελευταίο διάστημα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, καλώντας τη Ρώμη να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να ανακοπεί η αρνητική πορεία. Τους τελευταίους έξι μήνες οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας υποχώρησαν στο μηδέν ή και χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ από τις αρχές Απριλίου, η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί την τρέχουσα χρονιά κατά 0,2%. Το 2020 η ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη και θα περιοριστεί στο 0,5%.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών οφείλεται εν πολλοίς στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών όμως η αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική της λαϊκίστικης συγκυβέρνησης λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη. Πέντε Αστέρια και Λέγκα του Βορρά είχαν συμφωνήσει σε μια δαπανηρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και σε νέες κοινωνικές παροχές που οδηγούν αναπόφευκτα σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα μέτρα προκάλεσαν μια έντονη και πολύμηνη διελκυστίνδα με την Κομισιόν και ενέτειναν τους φόβους των αγορών αναφορικά με το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Και, παρότι δεν εφαρμόστηκαν ακόμη, η προαναγγελία τους και μόνον προκάλεσε την άμεση αύξηση των ασφαλιστηρίων (CDS) των ιταλικών χρεογράφων. Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ έχουν προειδοποιήσει την Ιταλία ότι το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και τα ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα δεν πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγικότητα της χώρας. Ο ΟΟΣΑ προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να αναιρέσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και να περιορίσει τις δαπάνες για το βασικό εισόδημα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι το ιταλικό χρέος ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ -διπλάσιο από το επιτρεπτό όριο- ο διεθνής οργανισμός κάλεσε τη Ρώμη να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι με τα προωθούμενα μέτρα απαντά στην πολυετή οικονομική στασιμότητα και την εντεινόμενη φτώχεια στη χώρα. Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ντι Μάιο μάλιστα αξιολογεί την κριτική του ΟΟΣΑ ως επιβεβαίωση της ορθότητας των κυβερνητικών επιλογών. Όποιος θέλει να υπαγορεύσει στην Ιταλία μία πολιτική λιτότητας ας ξεκινήσει πρώτα από τα του οίκου του, είπε πρόσφατα. «Δεν θέλουμε ανάμειξη, ευχαριστούμε. Ξέρουμε τι κάνουμε». Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης και πως αυτό θα βάλει τέλος στην ύφεση. Μεγάλες ελπίδες εναποθέτει και σε ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων που έχει στόχο να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τον κατασκευαστικό κλάδο.

Για Ελλάδα

“Πρόωρο διαζύγιο από το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα”. Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Kalispera, IWF» (Süddeutsche Zeitung), «Υπερβολικά ακριβά τα δάνεια του ΔΝΤ για την Αθήνα» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Λόγω χαμηλών επιτοκίων: Η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ» (Handelsblatt).
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα προτίθεται να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος στον σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη RThess 94,5.Όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός “τα χρέη στο Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5% ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%”. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για πιστώσεις ύψους περίπου 4 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. “Όταν αποπληρώνεις πρόωρα, σου απομένουν χρήματα και έτσι έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τους φόρους”, πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών. Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα πρόγραμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δις. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα».

Για Κίνα

“Σύνοδος ορόσημο… με την Κίνα” σχολιάζει το Politico. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε “ορόσημο” τη Σύνοδο Ε.Ε – Κίνας καθώς το Πεκίνο συμφώνησε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για τις επιδοτήσεις ενώ θα επιταχύνει τις συνομιλίες για την προστασία των επενδύσεων και των γεωγραφικών προσδιορισμών. “Για πρώτη φορά η Κίνα συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ε.Ε με βασική προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις του ΠΟΕ” είπε ο Τουσκ. “Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς, ενόψει της G20 στην Osaka, ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε κοινούς κανόνες βάσει του διεθνούς δικαίου”. Στο κοινό ανακοινωθών και οι δύο πλευρές “δεσμεύονται να χτίσουν την οικονομική τους σχέση ώστε να είναι ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις με υγιή ανταγωνισμό διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει διαφάνεια που θα βασίζεται σε κοινά οφέλη. Συμφωνα όμως με την South China Morning Post οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχεδόν έφυγαν από τις συνομιλίες με την Κίνα.

Στην Ισπανία

Τα κόμματα της ισπανικής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και του Podemos, μπορεί να κερδίσουν από κοινού αρκετές έδρες ώστε να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου στην Ισπανία, ενώ τα δεξιά κόμματα υπολείπονται σε έδρες, δείχνει επίσημη δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών, η τελευταία που γίνεται πριν από τις εκλογές, δείχνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με το Podemos και τους συμμάχους τους μπορεί να κερδίσουν μαζί από 157 έως 181 έδρες – για την πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες σε σύνολο 350. Στο στρατόπεδο της Δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 66-76 έδρες (ποσοστό 17,2%), οι Ciudadanos 42-51 έδρες (13,6%) και το ακροδεξιό Vox 29-37 έδρες (11,9%).

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα