back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προτεραιότητα των πολιτών που έχουν οικογενειακό γιατρό στα Κέντρα Υγείας

Διαβάστε επίσης

Την προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας των πολιτών που έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, θεσπίζει το υπουργείο Υγείας με απόφαση του.

Σύμφωνα με την απόφαση, αναλόγως με το πόσοι οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν σε κάθε περιοχή θα υπολογίζεται και ο αριθμός επισκέψεων σε γιατρούς κέντρων υγείας, ο οποίος θα «δεσμεύεται» μόνο για όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό. Π.χ. εάν σε μία περιοχή οι οικογενειακοί γιατροί καλύπτουν μέχρι το 20% του πληθυσμού, ο κάθε ειδικός γιατρός του κέντρου υγείας θα πρέπει να δεσμεύει μία από τις 26 επισκέψεις που δέχεται ημερησίως, για πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι και έχουν λάβει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό.

Ο αριθμός των δεσμευμένων επισκέψεων θα αυξάνεται όσο αυξάνεται και το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακό γιατρό.

Εάν αυτό ξεπερνά το 80%, τότε οι 19 από τις 26 επισκέψεις θα πρέπει να αφορούν εγγεγραμμένους σε οικογενειακό γιατρό πολίτες. Εκτός του συστήματος παραπομπών τίθενται οι γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, οδοντίατροι και ορθοδοντικοί.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακό γιατρό, αξιοποιούνται πληθυσμιακά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κατάλογος των οικογενειακών γιατρών και τα όρια ευθύνης του κάθε τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή του δήμου.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 1200 οικογενειακοί γαιτροί σε οολόκληρη τη χώρα, σχεδόν οι μισοί από όσους έχει υπολογίσει το υπουργείο Υγείας για την πλήρη ανάπτυξη του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Εν τω μεταξύ, παράταση για έξι μήνες έδωσε το υπουργείο στις προσωρινές αμοιβές των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών. Αν και αρχικά προβλεπόταν ότι για έξι μήνες –και έως ότου προσδιοριστεί η αμοιβή τους βάσει του αριθμού των πολιτών που θα έχουν εγγραφεί σε αυτούς– θα λαμβάνουν 1.800 ευρώ μηνιαίως, με νέα απόφαση ο χρόνος αυτός αυξήθηκε στο ένα έτος.

Νίνα Κομνηνού 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα