back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρωτοποριακή μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια πρωτιά αποτελεί η γέννηση του πρώτου υγιούς παιδιού με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου που εφαρμόστηκε από την Institute of Life και την Embryotools στην Ελλάδα.

Το αγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε χθες, 9 Απριλίου 2019, στις 7:46 το πρωί, από Ελληνίδα γυναίκα 32 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων. Τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα με δικό της γενετικό υλικό», τόνισε ο Πρόεδρος της Institute of Life κ. Παναγιώτης Ψαθάς. «Είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά, με δικό τους DNA, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».

Μιλώντας στην εκπομπή «Όσα έφερε η μέρα» και στην Μαρία Χούκλη ο κ. Ψαθάς τόνισε ότι: «Η μέθοδος εφαρμόστηκε από την Institute of Life και την Embryotools για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις, με στόχο τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά με δικό τους DNA χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».

Επεσήμανε ότι «αυτή η τεχνική αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει», ενώ εξήγησε ότι «πριν γινει η εμβρυομεταφορά προηγήθηκε έρευνα 5 ετών όπου αποδείχθηκε η ασφάλεια της μεθόδου».

«Μεγάλο ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια»

Σχετικά με το κόστος της τεχνικής ο κ. Ψαθάς τόνισε ότι «είναι δωρεάν, επειδή αυτό είναι στο πλαίσιο κλινικής έρευνας». Εκτίμησε ότι «μελλοντικά δεν θα είναι κάποιο κόστος διαφορετικό από αυτό της εξωσωματικής γονιμοποίησης», αναφέροντας ότι «αυτή η τεχνική έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια». Υπογράμμισε, ότι «όποια γυναίκα ενδιαφέρεται σχετικά, μπορεί να απευθυνθεί στο αρμόδιο τμήμα του Ιασώ».

Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα