back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή η δικογραφία Novartis για Λοβέρδο – Στα άκρα η πολιτική κόντρα

Διαβάστε επίσης

Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση Νοvartis. Με τη δικογραφία των εισαγγελέων διαφθοράς η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή ζητείται η άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να καταθέσει ανωμοτί για το αδίκημα παθητικής δωροδοκίας.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες. «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Τον Φρουζή τον συνάντησα μόνο μια φορά»

Επέμεινε, ότι τον Φρουζή τον συνάντησε μια μόνο φορά για κάποια δευτερόλεπτα, ως πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών εταιρειών. Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε επίσης «καραμπινάτο ψέμα όσα ανέφεραν» όπως είπε «κουκουλοφόροι μάρτυρες» ότι δήθεν τον γνώριζε από το 2009.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, που αποτελείται από 91 σελίδες, διερευνάται ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, στο πλαίσιο ενδεχόμενης εμπλοκής του στη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis.

Mεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Λοβέρδος, φέρεται, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, να συμφώνησε και να έλαβε από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Κωνσταντίνο Φρουζή, 200.000 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Novartis. Οι εισαγγελείς ζητούν την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να τον καλέσουν ως ύποπτο για δωροδοκία. Το περιεχόμενο της δικογραφίας, που υπερβαίνει τις 6.000 σελίδες, έχει τεθεί σε γνώση των κομμάτων, ώστε να ενημερωθούν ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής πιθανότατα εντός της εβδομάδας, η οποία θα γνωμοδοτήσει στην Ολομέλεια για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Λοβέρδου.

Η έρευνα συνεχίζεται για τους κ.κ. Σαμαρά, Στουρνάρα, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη και Σαλμά, ενώ μπαίνει στο αρχείο για τους κ.κ. Πικραμμένο, Κουτρουμάνη, Βενιζέλο και Λυκουρέντζο, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να προκύψουν στοιχεία στο μέλλον. Εντός της ημέρας αναμένεται να κληθούν 20 μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα για δωροδοκία και “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος.

ΚΙΝΑΛ: Αφού οι «γέφυρες» κατέρρευσαν, η σκευωρία επανέρχεται ως φάρσα

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ, θα ψηφίσει την αίτηση άρσης ασυλίας του, όπως άλλωστε ο ίδιος το ζήτησε.

Στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι αφού απέτυχε οικτρά η προσπάθεια του κ. Τσίπρα με τις δήθεν «γέφυρες» και τα αζήτητα των κομμάτων, τώρα μέσα στην απόγνωσή του, θυμήθηκε πάλι την Novartis.

Για μια υπόθεση που κατατρομοκράτησε τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Πρέπει όμως να καταλάβουν – και θα το καταλάβουν – ότι σε μια δημοκρατία και σε ένα κράτος Δικαίου τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Ότι τα αριστοκρατικά τους κεκτημένα ανήκουν στο παρελθόν, τόνισε, επιμένοντας ότι «η Novartis αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν καν το θάρρος να απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα. Θα λογοδοτήσουν», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.

Θ. Παπαθεοδώρου: Επιχείρηση σπίλωσης και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων

Για επιχείρηση σπίλωσης και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων με συνέργεια μάλιστα και δικαστών, κατηγόρησε την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Novartis, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο.

Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου: «Προηγουμένως υπήρχε η δικογραφία που εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή- όπου υπήρχαν οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων. Τώρα εμφανίζεται ένας τέταρτος και ένας πέμπτος μάρτυρας, ο οποίος ξαναλέει σημεία τα οποία είναι γνωστά. Η δικογραφία έγινε φύλλο και φτερό στην διαδρομή της πριν φτάσει στην Βουλή και τα είδαμε γραμμένα στον Τύπο της Κυριακής. Αυτό δείχνει πολιτική εκμετάλλευση. Για άλλη μια φορά όσοι προσπαθούν να στήσουν μια πολιτική σκευωρία με συνέργεια είτε μαρτύρων είτε ολίγων δικαστών, όσοι το προσπαθούν θα πέσουν σε βράχο. Η επιχείρηση είτε σπίλωσης είτε εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων θα πέσει στο κενό.

Στην συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, αυτό όμως που έχουμε δει με καταθέσεις μαρτύρων, να λένε ότι τους εκβίασαν που πιέστηκαν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση από πολιτικά κέντρα αλλά και από δικαστικούς, για ορισμένους θα αμφισβητώ και θα αναζητήσουμε ευθύνες καθώς φαίνεται να επικοινωνούν με πολιτικά κέντρα της κυβέρνησης».

Όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του βουλευτή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε : «Θα ακούσετε πρώτα από όλα την απολογία του κύριου Λοβέρδου και θα σας καλύψει. ΤΟ ΚΙΝΑΛ δεν έχει να κρυφτεί ποτέ πίσω από το δάχτυλο του αλλά ξέρουμε να προστατεύουμε την υπόληψη και την τιμή των στελεχών» και διευκρίνισε: «Ο κύριος Λοβέρδος καλείται όπως είναι γραμμένο στην δικογραφία για λήψη εξηγήσεων σε κάποια στοιχεία που έχουν δώσει οι μάρτυρες και όχι για να του ασκηθεί ποινική δίωξη».

Στ. Θεοδωράκης: «Η αντίθεσή μας στα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε όσα έγιναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

«ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανοίξουν ξανά τα λεξικά και να μάθουν τι σημαίνει Δικαιοσύνη. Να πάψουν να παρεμβαίνουν, να πιέζουν, και να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι το σκάνδαλο Novartis πρέπει να διαλευκανθεί. Όχι όπως συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όπως συμφέρει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η αντίθεσή μας στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ-πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού- δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα όσα έγιναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για πάρτι με τις φαρμακευτικές δαπάνες . Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια και κάποιοι έχουν την ευθύνη, είτε επειδή δεν το απέτρεψαν είτε επειδή συμμετείχαν στο φαγοπότι.

Το Ποτάμι, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, θα μελετήσει το αίτημα των δικαστών προς τη Βουλή και θα τοποθετηθεί χωρίς αφορισμούς και μικροπολιτική διάθεση.

Γ. Γεραπετρίτης: «Η υπόθεση Novartis αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κυνήγι μαγισσών»

«Η υπόθεση Novartis αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη «Στάση των 2». Όπως είπε, οι κατηγορίες στηρίχθηκαν υπερβολικά από μαρτυρίες που προέρχονταν από προστατευόμενα πρόσωπα, κάτι που δεν μπορεί να σταθεί νομικά. Αντίθετα – συμπλήρωσε – τέτοιου είδους μαρτυρίες, μπορούν να λειτουργήσουν ως επικουρικά μέσα.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι ήταν συνταγματικά αστήρικτο το πόρισμα της Εξεταστικής, συγχώνευε αδικήματα, και δεν υπήρχε κανένα προσωποποιημένο στοιχείο. «Η επιτροπή λειτούργησε πολιτικά και όχι δικαστικά ως όφειλε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Ξεπαπαδέα, είπε ότι είναι αδιανόητο πολιτικός παράγοντας να μην απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί σε αυτή να υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας. «Πρέπει να τηρείται η δεοντολογία. Ο φέρων την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση συμφερόντων ή να μετέχει σε εταιρία που κάνει συναλλαγές με το δημόσιο», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Δημήτρης Ράντος – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα