back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τι είπε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης για το νομοσχέδιο της αμερικανικής Γερουσίας για την Αν. Μεσόγειο, την Τουρκία και τους S-400

Διαβάστε επίσης

«Πολύ θετικό γεγονός», χαρακτήρισε ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, σε σχετική ερώτηση του Αθήνα 9.84, το νομοσχέδιο της αμερικανικής Γερουσίας για την Αν. Μεσόγειο που ζητά λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική Βουλή, ζητά λεπτομέρειες για την δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και είναι γενικά μια θετική εξέλιξη».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας Έκθεσης Defence Εχhibition Athens, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κρίσιμες τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω της εμμονής της Άγκυρας να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. “Η προμήθεια S-400 από την Τουρκία, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί από την ημέρα που ανακοινώθηκε. Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε, ούτε να θεωρήσουμε ότι είναι μια κίνηση αμυντική. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές” είπε ο Β. Αποστολάκης.

Επίσης, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης εξήρε την αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου, με βασικό στόχο την ενεργειακή ασφάλεια. Είναι μια πολυμερής πολιτικο-στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία που διαμορφώνει νέους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα