back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άλλοι 5 θάνατοι λόγω γρίπης

Διαβάστε επίσης

Αν και ο ιός της γρίπης έχει μειωμένη δραστηριότητα και τα κρούσματα της νόσου εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα, συνεχίζουν να καταγράφονται θάνατοι.

Πρόκειται κυρίως για ασθενείς που νοσηλεύονταν επί πολλές ημέρες εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Έτσι, την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν άλλα 5 θύματα της γρίπης, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τους 135. Ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος και από τις δύο προηγούμενες χρονιές (42 νεκροί την περίοδο γρίπης 2018-17 και 107 την περίοδο 2017-16).

Από 1η έως 7 Απριλίου, 2 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Συνολικά, από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν αναφερθεί 380 σοβαρά κρούσματα γρίπης. Από τους ασθενείς αυτούς, 366 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το 80% των σοβαρών περιστατικών ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου για επιπλοκές, ωστόσο μόλις 15% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Το ίδιο ισχύει και για τους 135 ασθενείς που υπέκυψαν εξαιτίας της γρίπης.

Από την αρχή της περιόδου έξαρσης του ιού μέχρι και σήμερα, κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 το οποίο ανήκει στον τύπο Α του ιού.

Ο εν λόγω υπότυπος του ιού εμφανίστηκε το 2009 και θεωρήθηκε σημαντική μετάλλαξη, καθώς προκάλεσε επιδημία σε πολλές χώρες του κόσμου, με πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Έκτοτε, περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τα μέσα Μαΐου, αν και οι επισκέψεις σε γιατρούς λόγω ύποπτων συμπτωμάτων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες (περίπου 10 ανά 1000 επισκέψεις αφορούν τέτοια συμπτώματα).

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα