back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Φάρμακα «με το δελτίο» ή «σε δόσεις»

Διαβάστε επίσης

Η θεραπεία “με το δελτίο” ή “σε δόσεις” είναι άκρως προβληματική για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του, ιδιαίτερα χρονοβόρα για τον γιατρό και χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική ουσία του ιατρικού έργου…

Οι εργαστηριακοί γιατροί και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσουν, τελικά, το κόστος των βελτιωμένων παροχών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο νέος κανονισμός παροχών του Οργανισμού εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους, με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων.

Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από δημόσιους πόρους, αλλά αυτόματη χρέωση του λογαριασμού στους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος (clawback).

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), με αφορμή την έναρξη του νέου πλαισίου παροχών από χθες 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους γιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με “αστερόσκονη” και καθρεφτάκια:

“Ο Οργανισμός υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική, αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της ‘εξόδου’ από τα Μνημόνια”.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ τονίζει πως, την ώρα που γίνονται αυτά, μέσω του ΦΕΚ 3663/2018, τα νέα όρια συνταγογράφησης (πλαφόν) φαρμάκων ανά γιατρό, ιατρική ειδικότητα, περιφερειακή ενότητα (ΠΕ), ανά μήνα είναι ολοένα και χαμηλότερα:

“Δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, τους οποίους εξυπηρετούν, με συνέπεια να καταντούν επαίτες συνταγογράφησης οι ασφαλισμένοι, αναζητώντας γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριό του!

Η δε ταλαιπωρία του ασθενούς τείνει να μετατραπεί σε απελπισία όταν θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους”.

Απολογία

Οι γιατροί εκτιμούν πως μόνο ως κακόβουλο αστείο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ευσυνείδητοι γιατροί έχουν κληθεί σε απολογία για υπέρβαση χαμηλότατων ορίων συνταγογράφησης, για παράδειγμα 25 ευρώ τον μήνα ή έχουν κληθεί σε απολογία για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση σκευασμάτων χαμηλής αξίας, 3 ή 5 ευρώ!

Το νέο μέτρο του “κλειδώματος” της δυνατότητας το γιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής, δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις.

Ένας μέσος συνταξιούχος, με συνταγογράφηση επτά φαρμάκων, θα χρειαστεί δύο ή τρεις επισκέψεις στον γιατρό, ώστε να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.

Το προεδρείο της Ένωσης κάνει λόγο για θεραπεία “με το δελτίο” ή “σε δόσεις”, εκτιμώντας πως είναι άκρως προβληματική για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του, ιδιαίτερα χρονοβόρα για τον γιατρό και χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική ουσία του ιατρικού έργου.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα