back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θανάσης Χειμωνάς: “Υπάρχει ένας προοδευτικός κόσμος που δεν θέλει να πάει ούτε στη ΝΔ αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να τον αγγίξουμε”

Διαβάστε επίσης

2019/04/11

“Υπάρχει ένας προοδευτικός κόσμος που δεν θέλει να πάει ούτε στη ΝΔ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να τον αγγίξουμε. Το ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί επιλογή γιατί μιλάει για ελληνοκτόνα μνημόνια τα οποία όμως έφερε το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να μην υπάρχει μια φιλοευρωπαική φωνή στο ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή, όπως το ΠΟΤΑΜΙ. Αν αγγίξουμε τον κόσμο, μπορούμε να πάμε μπροστά” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη ο συγγραφέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Θανάσης Χειμωνάς.

Για το brexit εκτίμησε ότι μια μεγάλη χώρα όπως η Βρετανία φαίνεται να μην ξέρει τι θέλει και αυτό δημιουργεί γενικότερο προβληματισμό για το μέλλον της ΕΕ.
“Ο λαός της Βρετανίας παραπλανήθηκε,παρασύρθηκε από το θυμικό και ψήφισε κάτι χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει. Αυτό δείχνει τι θα είχε γίνει και στη δική μας χώρα εάν το 2015 ο κ Τσίπρας δεν είχε κάνει την περίφημη κωλοτούμπα. Το κύρος της Μέι έχει απομειωθεί, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένας κλόουν, όπως και ο Φάρατζ και ο Μπόρις Τζόνσον. Σοβαρή στάση έχει τηρήσει η Πρωθυπουργός της Σκωτίας που ζήτησε νέο δημοψήφισμα.”

Για το αν πρέπει να αποδοθούν εύσημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στον εισαγγελέα τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Χειμωνάς συμφώνησε και επεσήμανε πως αξίζει ειδικής μνείας ο κ Νίκος Δένδιας, που στήριξε τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, στη δίκη.
“Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που μετέτρεψε τους μαιάνδρους σε σβάστικες, σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, έκανε την επίθεση στο Πέραμα και στον Πέτρο Ευθυμίου του ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ και κατά πολλών άλλων” είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του: ” Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όχι μόνον καθυστέρησε της δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά τους ..ξέπλυνε σε εκδηλώσεις όπως εκείνη στο Καστελόριζο.”
Και πρόσθεσε: “Ολα τα αστικά κόμματα δεν θα μπορούσαν να είχαν συνεργαστεί με την ακροδεξιά, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ . Το πρώτο πράγμα που είδαμε μετά τις εκλογές ήταν τον κ Τσίπρα να πανηγυρίζει στο βάθρο με τον κ Καμένο. Μάλιστα, το μεταξύ τους διαζύγιο ήταν σικέ διότι έπρεπε να εκλεγεί ο κ Καμένος.”

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ διαχώρισε το ελληνικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής από τις ευρωπαικές ρατσιστικές φωνές, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει ναζιστική ψήφο: “Για την Ευρώπη γενικότερα, όταν είσαι στα όριά σου, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι πιο εύκολο κάποιος να σε ξεγελάσει και ακούγονται -δυστυχώς- πιο ελκυστικές ρατσιστικές φωνές, που λένε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι. Ομως, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει ψήφο σε νεοναζιστές. Αλλο το ελληνικό φαινόμενο της ΧΑ και άλλο ο Σαλβίνι στην Ιταλία που ενδεχομένως και να μην τον ξέραμε αν δεν υπήρχε η κρίση ή η Μαρίν Λε Πέν η οποία μπορεί να είχε τα ποσοστά του πατέρα της στο παρελθόν. Για τη ΧΑ στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικαιολογία. Οποιος είναι Χρυσή Αυγή είναι φασίστας. Φάνηκε ξεκάθαρα με την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη και στη Δούρου, όπως και με τη δολοφονία Φύσσα.”

Σε ερώτηση για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και εάν αυτό ορίζεται με όρους εθνικού διακυβεύματος, ο κ Χειμωνάς απάντησε τασσόμενος υπέρ της θέσης για περισσότερη Ευρώπη, ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ: “Πολλοί βλέπουν τις ευρωεκλογές σαν φιλικό, ενόψει εθνικών εκλογών. Ο κ Μητσοτάκης τις χαρακτήρισε γκάλοπ. Το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει πως για να προχωρήσει η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη, δίκαιη και με ίσα δικαιώματα όπως και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση. Τώρα, η ΕΕ είναι τουλάχιστον τριών ταχυτήτων. Η Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.”

Αναφερόμενος στο σύνθημα Ευρώπη των λαών , έκανε λόγο για μια έκφραση της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως και οι χώρες πρέπει να είναι των λαών, των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.” Στην ΕΕ δεν συμβαίνει, επειδή δεν έχει καταφέρει να το διαχειριστεί.” είπε ο κ Χειμωνάς.

Τέλος, για το πως θα πάει το ΠΟΤΑΜΙ στις ευρωεκλογές, με δεδομένη τη δημοσκοπική του εικόνα, ο κ Χειμωνάς δήλωσε: “Ζούμε σε μιαν εποχή τρομακτικής πόλωσης.χΕΙΜΩΝΆς
Το ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί επιλογή. Εχει αρχίσει να μιλάει για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Μέρκελ που φτωχοποίησαν την Ελλάδα και τα ελληνοκτόνα μνημόνια, τα οποία όμως έφερε το ΠΑΣΟΚ. Στο πρόσφατο συνέδριο έπαιξαν αποσπάσματα δηλώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι δεν δεχόταν παράγωγα του Μακεδονία κάτι που ο ίδιος στη συνέχεια δεν τήρησε.
Το ΠΟΤΑΜΙ έχει μια δεξαμενή ψηφοφόρων που μπορεί να αγγίξει.Υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει μια φιλοευρωπαική φωνή στο ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή , όπως είναι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Αν πείσουμε και αγγίξουμε τον κόσμο, μπορούμε να πάμε μπροστά.”

 

 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα